зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

Експерти розвінчують міф про найдешевший газ у Європі для України

Завдяки знижкам Президент України Віктор Янукович і прем'єр Микола Азаров обіцяють піднімати економіку, проте така дешевизна, кажуть експерти, є лише міфом, передає Deutsche Welle.

Зараз, відзначає видання, з урахуванням скасованого РФ мита, тисяча кубометрів імпортованого газу коштує близько $ 230, чим пишаються українські чиновники, адже менше платить тільки Білорусь і Молдова.

Проте харківська перемога може вже скоро лопнути, як мильна бульбашка, пише DW. Так, президент Міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук спростував те, що завдяки новим угодам Україна отримала найдешевший газ в Європі.

Адже контрактні умови залишаються кабальними, Росія лише відмовляється від мит на газ, констатує експерт.

"Базова ціна при визначенні формули ціни для України складає $ 450. Тоді як для інших європейських країн вона становить $ 360, $ 380 і навіть $ 280. Тільки почне швидко зростати ціна на нафту, в Україні вона буде зростати значно швидше, ніж у країнах Європейського союзу", - попереджає Тодійчук.

При цьому експерт говорить, що вже через кілька років наданої знижки у $ 100 може виявитися мало і ціна знову буде найвищою в Європі. Більше того, зазначає Тодійчук, ніщо не заважає Росії в будь-який момент повернути газові мита.

Тоді українська промисловість втратить конкурентоспроможність остаточно, якщо не буде суттєвої модернізації виробництва, передає DW і нагадує, що ціни на газ розраховуються за умовами десятирічного контракту, підписаного минулого року прем'єрами Тимошенко і Путіним.

У той же час експерт київського центру Номос Михайло Гончар припускає, що цей контракт може бути розірваний у будь-який момент однією зі сторін, адже таких прецедентів в російсько-українських газових відносинах більш ніж достатньо.

Гончар наводить приклад попереднього контракту, за яким Україна отримувала середньоазіатський газ через посередника RosUkrEnergo.

"Цей контракт був укладений на 25 років, але проіснував менше чотирьох. Саме це дає підстави для оптимізму, що ці контракти також протягнуть недовго", - говорить експерт.

Видання зазначає, що скільки б не проіснували нинішні угоди, експерти переконані: без масштабної програми енергозбереження Україна буде залишатися на "газовому гачку" у північного сусіда.

Тодійчук також переконаний, що за наявності політичної волі Україна могла б за 5-7 років повністю відмовитися від використання російського газу, використовуючи власні ресурси.