зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

У Львові відбувся марш пам'яті воїнів дивізії Галичина

У середу, 28 квітня, у Львові відбувся марш пам'яті воїнів дивізії СС Галичина. За різними даними, участь у марші взяли від тисячі до двох тисяч осіб.

Учасники акції пройшлися вулицями міста, в руках вони несли прапори, на щитах - золотих левів - символіку воїнів Галичини, а також величезний банер Не для ката - наша хата. Більшість учасників маршу прийшли у вишиванках, вони скандували Слава Україні! Слава нації! Україна - понад усе.

Від пам'ятника Степану Бандері колона пройшла до центру міста, поклавши квіти до пам'ятника репресованим та пам'ятника Тарасу Шевченку. Після цього біля пам'ятника відбувся мітинг. Як повідомляється, акція була організована автономними націоналістами, без участі будь-яких партій чи організацій.

***

14-а гренадерська дивізія СС Галичина (1-а українська) також відома під скороченою назвою - дивізія СС Галичина - одна з дивізій Ваффен-СС нацистської Німеччини під час Другої Світової війни, набрана з українських добровольців.

Набиралася з жителів дистрикту Галичина Генерал-губернаторства. Надлишок добровольців (на 1 червня 1943 записалося понад 80 тисяч) дозволив сформувати ще й 5, 6, 7 і 8-й добровільні полки і 204-й батальйон поліції і СД, частина з яких була пізніше використана для відтворення дивізії після її знищення під Бродами в липні 1944 року.