зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

Українці не ідентифікують себе з росіянами, – соцдослідження

Мешканці України ідентифікують себе українцями. Такі результати дослідження «Ідентичності та постави у сучасній Україні», які проводили у межах програми дослідження сучасної історії України імені Петра Яцика, 1-10 березня цього року.

Про це повідомив 30 квітня на прес-конференції у Львові професор, директор Програми дослідження сучасної історії України імені Петра Яцика Ярослав Грицак.

"Перше запитання мало 28 людських ознак, серед них людина могла вибрати кілька, які б мали найкраще її описати. Ознаки стосувалися віку, релігійності, національності, політичної сфери, ґендеру, регіональності, соціально-класового/професійного статусу. Загалом в Україні, окрім сходу (де на першому місці - "мешканець свого міста") відповіли, що основна ідентичність для них є "громадянин України" – 67,9%, зокрема центр – 74,4%, захід – 84,5%, схід – 49,8%, південь – 69,7%, на другому місці - "українець" (на сході – четверте місце)", - зазначила професор Наталія Черниш.

Як повідомив кандидат соціологічних наук Віктор Сусак, центр репрезентувався Вінницькою, Житомирською, Київською (разом з Києвом), Кіровоградською, Полтавською, Сумською, Хмельницькою, Черкаською, Чернігівською областями, захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька; схід – Донецька, Луганська, Харківська, Південь – Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська, АР Крим. Цей поділ зроблений у відповідності до традиції, закладеної такими відомими соцдослідженнями як "Моніторинг українського суспільства" та "Європейське соціальне дослідження".

"Опитування проводили під час президентських виборів. Мета дослідження – вивчення регіоналізму в Україні. 1-10 березня проводилося загальноукраїнське опитування. Вибіркова сукупність обсягом 2000 респондентів репрезентує доросле населення України віком від 18 р. та старші. Гранична помилка складає +/- 2,19%", - зазначив Ярослав Грицак.

"Ці результати нам показали, що немає російської та радянської ідентичності. Це означає, що навіть в таких регіонах як східний і південний, дуже незначний відсоток людей ідентифікує себе з росіянами. Це дуже добра відповідь була б Москві, яка висуває прагнення захистити російське населення в Україні. Це дуже добра ознака. Як би ми не назвали цей патріотизм – лінивим чи безхребетним, чи сильним біля телевізора – люди все одно цей патріотизм є. І такого не було в 1994 році і в пізніші роках", - зазначила Наталія Черниш, додавши, що регіоналізм в Україні на 8 місці, лише на сході – шосте місце займає. – Серед цього переліку немає ідентичності політичної. Багато ідентичності ґендерної, яка стоїть на третьому-шостому місцях, це говорить про те, що пошуки ідентичності тривають, тому що найлегше про себе відповісти, що ти чоловік чи жінка – це видимо".

"Щодо сходу там справа з пошуком ідентичності з 1994 року і дотепер, низькі відсотки ідентичності, вони не досягають 50% по жодній з категорії. На сході найменш визначені ідентичності", - зазначила професор.