зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

У «Тюрмі на Лонцького» поглянуть на Другу світову війну з українського боку

У неділю, 2 травня, в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1, вхід з вул. К. Брюллова) відбудеться перегляд та обговорення фільму «У рамках долі».

Молодий талановитий львівський режисер та кліпмейкер Тарас Химич, який цього тижня фільмував «Тюрму на Лонцького» для свого нового кінотвору про події вересня 1939 року, поділиться із відвідувачами щонедільного музейного кінолекторію попереднім набутком – документально-історичною стрічкою про історії дивізії «Галичина», сценарій до якого режисер створив разом із Любомиром Соломченкoм, Остапом Сокальчуком. Консультантами фільму виступили директор музею 1-ї УД УНА у Львові Ігор Федик, автор книги «То Баттле» Майкл Джемс Мельник (Англія), доктор історичних наук Рудольф Грасмук (Австрія), учасник подій Леонід Муха, заслужений працівник культури України Богуслав Любів.

Знята 2009 року стрічка «В рамках долі» стала першим українським документальним фільмом, що показує повну хроніку діяльності Першої української дивізії «Галичина». Назва фільму натякає на те, що дивізія весь час діяла у вузьких рамках обставин, і вибір був дуже невеликим. Навіть про рішення піти у дивізію учасники подій розповідають, як про вибір між радянськими і німецькими військами, залишитися поза війною ці хлопці не могли.

Фільм побудований таким чином, що глядач ніби проходить з режисером всю хронологію подій, від зародження дивізії до останнього дня її існування. Численні інтерв’ю очевидців та учасників, фотохроніка подій (Україна, Австрія, Словаччина) дають об’ємну картину і розкривають історію з різних сторін. Учасники подій дають відповідь на питання, чому вони пішли воювати і яку ціль насправді переслідували. Очевидці з різних країн розповідають як про воєнні події, так і життєво-романтичні історії. Головна ідея фільму – показати, що таке дивізія «Галичина», з позицій незалежного спостерігача.

«Цей фільм – відеоісторія. Я просто розповідаю історію цієї дивізії. Я хочу, щоб за цими подіями ми побачили долі 16-17 річних хлопців, які там воювали. На жаль, сьогодні тема подається або пафосно, або критично, але в обох випадках дуже поверхнево. Я хочу, щоб глядач зрозумів, що дивізія «Галичина» – це передусім долі людей – 40 тисяч дивізійників. Я вважаю, що хороший документальний фільм має зацікавити глядача і наштовхнути на роздуми, а не дати відповіді на всі запитання», – каже режисер Тарас Химич.

Початок перегляду о 13.00, вхід – вільний.