зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

Зараз іде повний відкат від політики Ющенка, потім буде відкат від Януковича, – Курков про Голодомор

Ми ввійшли в маятникову фазу української історії. Тобто в нас зараз іде повний відкат від того, що проголошував Ющенко. Це означає, що потім буде повний відкат від того, що робить зараз Янукович. Тому найближчих 20 років у світі нас не сприйматимуть серйозно і будуть більше довіряти тій інформації про Україну, яка надходить від країн з більш стабільною політикою, зокрема від Росії. Про це, 29 квітня, ЗІКу повідомив письменник Андрій Курков, коментуючи вчорашнє рішення ПАРЄ про невизнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

За словами Куркова, в Європі про Україну замало знають. По-друге, Захід отримує інформацію про Україну не стільки з України, скільки від її сусідів, а особливо від Росії. І тільки політична воля і репутація українських політиків може змінити ставлення західних політиків до української історії.

Андрій Курков припускає, що питання Голодомору тепер будуть порушувати лише ті люди, які були найбільш затятими прихильниками Ющенка. Всі інші це питання відкладуть на майбутнє. Тобто будуть казати, що нехай в далекому майбутньому історики його вирішують.

На думку письменника, питання Голодомору педалює негативну тенденцію в українському суспільстві: «Ющенко цим питанням впроваджував українському народу ментальність жертви. Але це питання потрібно вирішувати не на емоційному рівні, а на науковому рівні. А якщо воно виноситься на всенародне обговорення і його подають спочатку з одним знаком, а потім з другим знаком – це теж не нормально».

Андрій Курков вважає, що питання Голодомору потрібно залишити історикам, а не робити політичні гасла. «Коли немає концепції для розвитку України в майбутньому, тоді починають шукати ворога і створювати жертв», – зазначив письменник.