зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Російській мові не потрібно законного статусу в Україні, – Світовий конгрес українців

Російській мові не потрібно законного статусу в Україні. Про це сьогодні, 23 червня, на відкритті ІІІ Міжнародного конгресу української діаспори у Львові заявив президент Світового конгресу українців Євген Чолій.

З його слів, позиція СКУ щодо мовного питання була озвучена Президенту України Віктору Януковичу на зустрічі 21 червня цього року.

«СКУ звернув увагу на де-факто впровадження другої державної мови в Україні, а також на те, що сьогодні готується низка законів для піднесення статусу російської мови до рівня державної, зокрема, шляхом її офіційного повернення в освіту, на радіо й телебачення та в судочинство», – розповів Чолій.

Він зазначив, що «в Європейській хартії регіональних мов або мов менших зазначається, що охорона і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинні шкодити офіційним мовам і необхідності їх вивчати».

«З огляду на наслідки довголітньої русифікації України СКУ наголосив, що російській мові законного захисту не потрібно. Це зашкодило б розвитку української як єдиної державної мови в Україні», – сказав президент СКУ.