зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

МЗС РФ звинуватило владу Латвії в дискримінації російськомовного населення

Міністерство закордонних справ Росії вважає, що офіційна Рига продовжує політику, спрямовану на дискримінацію російськомовного населення Латвії.

Про це йдеться в коментарі МЗС РФ, у зв'язку з рішенням президента Латвії Валдіса Затлерса повернути на доопрацювання прийнятий Сеймом законопроект Про електронні засоби масової інформації, який передбачає, що зареєстровані в Латвії телеканали зобов'язані вести мовлення латиською мовою не менше 65% ефірного часу.

"Прийняті парламентом Латвії поправки наочно свідчать про прихильність офіційної Риги до лінії на дискримінацію російськомовного населення та обмеження свободи слова в цілому", - заявив у вівторок, 22 червня, офіційний представник МЗС Андрій Нестренко.

Він зазначив, що латвійська влада намагається повернути "мовні квоти", що діяли в 90-х роках минулого століття, визнані 5 червня 2003 року Конституційним судом незаконними, в тому числі внаслідок їх протиріччя Рамковій Конвенції Ради Європи щодо захисту національних меншин.

Російський дипломат також зазначив, що дії латвійської влади ще раз підтверджують виправданість неодноразово висловлюваної російською стороною заклопотаності нормами латвійського законодавства, що обмежують міжнародно-визнані права національних меншин, зокрема, у сфері вживання мови, і правомірність постановки російською стороною питання про необхідність захисту прав і інтересів російських співвітчизників, які проживають у цій державі, перед латвійською стороною та міжнародними організаціями.

"Очевидно, що подібні кроки офіційної Риги суперечать запевненням латвійської влади про прихильність до демократичних принципів об'єднаної Європи і вкотре підтверджують їх небажання враховувати законні права та інтереси російськомовної меншини в гуманітарній сфері", - підсумував представник російського зовнішньополітичного відомства.

Як відомо, в Латвії, населення якої складає 2,3 мільйона чоловік, проживає близько 44% російськомовних жителів. Як повідомлялося, в січні Президент країни Валдіс Затлерс заявив, що більше не буде спілкуватися з російськомовними журналістами російською мовою, аргументувавши своє рішення тим, що "в Латвії одна державна мова - латиська".