зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Журналістові світить 5 років в’язниці за журналістське розслідування

Проти журналiстiв львівської газети «Експрес», якi в рамках журналістського розслідування документально довели, що продаж талонiв технiчного огляду в Україні процвітає, порушили кримiнальну справу.

Редакція за фактом публікації у газеті "Експрес" матеріалів журналістських розслідувань офіційно звернулась до керівництва МВС та прокуратури з проханням порушити кримінальну справу і покарати винних в організації масштабного незаконного продажу техталонів. В результаті кримінальну справу порушили проти журналістів "Експресу". Про це про це повідомили ZAXID.NET у редакції газети "Експрес".

"У понедiлок та вiвторок ми спробували офiцiйними шляхами отримати пiдтвердження iнформацiї про порушення справи проти журналiста газети. I лише у вiвторок ввечерi нам зателефонував речник обласного управлiння мiлiцiї Денис Харчук i дослiвно сказав таке: - Дiйсно, така справа є, порушена за статтею 358 Кримінального кодексу. А що ви хочете? Ваш журналiст у всьому зiзнався, вiд адвоката вiдмовився, обвинувачення пiдписав. Справа вже у прокуратурi, i невдовзi буде передана до суду", - йдеться у заяві газети "Експрес", поширеній у ЗМІ.

За словами журналіста Олександра Мартинця, його нiхто не знайомив з постановою про порушення кримiнальної справи. "Нiхто не знайомив мене з обвинуваченням. Ми увесь цей час чекали, як використає мiлiцiя фактаж, що ми надали. Ми готовi були допомогти слiдству, ми знаємо людей, якi торгують техталонами. Ми вiрили, що пояснення допоможуть мiлiцiї розкрити злочин скоєнний проти багатьох тисяч водiїв. Пiд час розслiдування ми купили не один й, навiть, не два талони технiчного огляду пiд конкретнi номери рiзних автiвок. Цiна була такою ж, iнколи з рiзницею у 50-100 гривень (залежно вiд марки автомобiля), як i мала би бути при наявностi нормального продажу не пiд примiщенням, а в примiщеннi держустанови МРЕО. Талони технiчного огляду ми купляли пiд порогом й на порозi МРЕО, купляли на ринках. Їх приносили нам i у кав’ярнi. Все вiдбувалося швидко. За один день. Та найцiкавiше, люди, якi продавали нам цi талони i, якi не пiдозрювали, що їх вiдслiдковують журналiсти, завжди йшли в одному й тому ж напрямку... до стiн МРЕО... Нiяких станцiй дiагностування авто. Нiяких медоглядiв. Все швидко i за грошi", - йдеться у заяві.