зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Суд не повернув Бандері звання героя

Указ президента Ющенка про присвоєння лідеру Організації українських націоналістів Степанові Бандері звання Герой України лишається скасованим.

Донецький апеляційний адміністративний суд залишив у силі попереднє рішення Донецького окружного адміністративного суду. Його можна оскаржити протягом місяця у Вищому адміністративному суді.

Понад 20 апеляційних скраг, поданих у Донецьку на оскарження рішення оркужного адміністративного суду, апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення. Зокрема, оскажити рішення суду першої інстанції намагалися третій президент Віктор Ющенко, народний депутат Анатолій Матвієнко, голова партії "Свобода" Олег Тягнибок та онук Степана Бандери - Степан. Клацнути Докладніше про спроби оскаржити рішення суду читайте тут.

Аргументи суддів

Колегія суддів під головуванням Любові Василенко розглядала справу три дні. Повідомляють, що апелянти, які прибули до суду, заявили незгоду з рішенням суду першої інстанції, вимагали його скасувати і повернути справу на повторний розгляд до Вищого адміністративного суду України.

Судді вважають, що під час попереднього судового розгляду правильно дійшли висновку, що Степан Бандера, який помер у 1959-му році, не був громадянином України, а відтак не може нагороджуватися званням Герой України.

Апелянти намагалися оскаржити процесуальні порушення, яких на їхню думку, припустився суд першої інстанції. Однак колегія суддів вирішила, що судовий розгляд відбувся у відповідності до норм Кодексу адміністративного судочинства.

На початку квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним і скасував указ від 20 січня 2010 року третього президента України Віктора Ющенка про присвоєння лідеру ОУН Степанові Бандері звання Герой України.

Подвійні стандарти?

Раніше Донецький окружний адміністративний суд залишив у силі указ президента про присвоєння звання Герой України радянському офіцеру Олексію Бересту - він у травні 1945-го року встановив червоний прапор над Рейхстагом. Позивачі - представники ВО "Свобода" подали позов схожий на той, за яким суд ухвалив рішення скасувати указ президента про нагородження Степана Бандери. Вони вважали, що президент не мав права нагороджувати Олексія Береста званням Герой України, оскільки той, як і Степан Бандера, не був громадянином України.

Донецький суд у задоволенні їхнього позову відмовив через пропущений термін давності. Це дало підстави представникам партії "Свобода" звинуватити суд у виконанні "політичного замовлення".