зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Виступи проти татарів після вбивства дитини

З Криму, де міжетнічне напруження не є дивиною, передають про новий конфлікт між татарською та російськомовною громадою.

Приводом для взаємних звинувачень стало вбивство 5-річного хлопчика у Джанкої.

27-річний чоловік, згідно зі звинуваченнями, перерізав горло 5-річному Віті Шемякіну, який грався у пісочниці. Свідками вбивства стала трирічна сестричка убитого та його п’ятирічна подружка, які описали прикмети убивці міліціонерам.

Підозрюваного у скоєнні злочину затримали за 3.5 години після скоєння убивства. Ним виявився кримський татарин Сервер Ібрагімов.

Речник кримської міліції Ольга Кондрашова розповіла Бі-Бі-Сі, що зараз ведеться комплексне дослідження особи Ібрагімова, з’ясовуються мотиви злочину та призначена психіатрична експертиза. Крім того вона заявила, що міліція поки не володіє інформацією, яку розповсюдили деякі ЗМІ, про те, що в Крим їдуть казаки та скінхеди, які хочуть "поставити на місце кримських татар" й вигнати родину Ібрагімових із міста. "Криміногенна обстановка в Криму на даний момент під контролем", - заявила пані Кондрашова.

Як повідомила прес-служба кримської міліції, підозрюваного було затримано на горищі гаража власного будинку. "При огляді у нього були виявлені і вилучені речові докази, що свідчать про його причетність до скоєння вбивства дитини. Зокрема, знаряддя скоєння злочину, яке відправлено на експертизу. Підозрюваний дав визнавальні свідчення. Відносно підозрюваного порушена кримінальна справа за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України – навмисне вбивство малолітнього", - говориться в повідомлені прес-служби.

Проросійські політики та ЗМІ одразу заговорили про ритуальне убивство, не чекаючи на рішення суду. Вони стверджують, що Ібрагімов - член одного з радикальних ісламських угрупувань.

Проросійські ЗМІ із посиланням на сусідів підозрюваного написали, що він начебто був дивакуватим, розпалював багаття і молився біля них публічно. Крім того, розповсюджена інформація про те, що Ібрагімов готувався, як написали ЗМІ, до страти, бо при обшуку начебто у нього був знайдений щоденник, в якому в день убивства він написав: "Сьогодні я здійсню жертву в ім’я Аллаха".

Попри це все, проросійські політики не вірять в те, що убивця є психічнохворим. Голова кримського відділення "Російського блоку" Олег Родівілов та голова громадської організації "Таврійський союз" скликали прес-конференцію, на якій заявили, що вважають Ібрагімова при здоровому глузді. На їхню думку, убивство має ритуальну основу.

Водночас Духовне управління мусульман Криму та Меджліс кримськотатарського народу закликали суспільство і передусім політиків не навішувати ярликів на націю чи релігію, створюючи тим самим підґрунтя для міжнаціональної та між конфесіональної ворожнечі. В офіційній заяві Меджлісу говориться, що убивця був психічнохворою людиною, яка не раз лікувалась у спеціальних закладах.

"Меджліс виходить з того, що особа, яка здійснила даний злочин, має понести покарання в порядку, передбаченому діючим законодавством України", - написано в офіційній заяві Меджлісу.

Заcтупник голови Меджлісу Рефат Чубаров у відповідь заявив, що в Ісламі немає жертвоприношення людей, а ритуал жертвоприношення відбувається раз на рік під час свята Рамазан-байраму, коли в жертву приносять барана.