зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Нардепи пропонують належно відзначити ювілей Шептицького

Народні депутати Іван Стойко, Ярослав Кендзьор і Володимир Карпук (всі – «Наша Україна-Народна самооборона») зареєстрували проект постанови «Про відзначення 145-річчя з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького».

У пояснювальній записці автори документу перераховують заслуги митрополита, що дозволяють, на їхню думку, відзначати річницю з дня його народження на державному рівні. «Андрей Шептицький заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським художникам для отримання освіти у кращих навчальних закладах Європи. Він дбав про школи, відправляв молодих священиків в Рим і Відень, надавав стипендії світській молоді для навчання за кордоном, допомагав дитячим садкам», – йдеться в документі. Депутати пропонують створити оргкомітет, який займеться розробкою і затвердженням плану заходів з підготовки до святкування, а також доручити Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення забезпечити широке висвітлення цих заходів, організувати тематичні радіо-і телепередачі.

Як пише «Коммерсант», з критикою даної ініціативи вже виступили представники парламентській коаліції. «Митрополит Андрей Шептицький і його священики благословляли воїнів дивізії СС» Галичина «та співпрацювали з фашистами. Крім цього, митрополит підтримував залучення України до сфери впливу Римо-католицької церкви, а до цього негативно ставляться православні. Таке святкування стане черговим приводом для розколу в суспільстві», – заявив народний депутат Олександр Голуб (Компартія).

Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944) очолив Українську греко-католицьку церкву у 1901 році. Деякі історики приписують йому співпрацю з німецько-фашистською окупаційної владою в 1941 році, але вже в 1942 році Андрей Шептицький написав лист рейхсфюреру СС Генріху Гіммлеру, в якому засудив факти винищення євреїв, а в листі доПапи Пія ХІІ протестував проти політики Адольфа Гітлера.