зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Охорона Януковича розігнала татар під стінами Адміністрації Президента

Охорона Президента України Віктора Януковича розігнала мирну акцію кримських татар, яка проходила перед будівлею Адміністрації глави держави у Києві. Про це ЛІГАБізнесІнформ повідомили у громадській організації "Авдет".

За даними організації, мирна акція протесту була організована кримчанами у зв'язку з відсутністю у них змоги декілька років поспіль законним шляхом отримати землю для будівництва житла.

Повідомляється, що 21 червня, кримчани у кількості близько 100 осіб організували у будівлі Адміністрації Президента пікет з метою привертання уваги глави держави до земельного питання у Криму. Були виставлені гасла: "Чиновників - саботажників ініціатив Президента - до відповіді", "Землю - народу", "Земельні питання в Криму - під контроль Президента". Учасники акції - немолоді люди, позбавлені землі під час депортації, і молодь, що не має землі.

Зазначається, що 22 червня, охорона Президента зачитала пікетникам рішення Окружного адміністративного суду Києва. Рішення передбачає "встановити обмеження на реалізацію прав на мирні збори шляхом заборони громадянам України в особі Мамбетова А.А. проведення з 22.06.2010 безстрокової акції в Адміністрації Президента України. Постанова суду підлягає негайному виконанню".

Учасники акції вважають, що обмеження права жителів Криму на мирні збори є дискримінацією і порушенням Конституції України.

До того ж у постанові зазначено, що ні позивач, ні відповідач на суді не з'явилися. Учасники акції стверджують, що нічого не знали про це судове засідання. "Це рішення, абсолютно протизаконне і антиконституційне, охорона Президента кинулася виконувати із завзяттям, гідним завзяття солдат, кримських татар, що здійснювати депортацію у 1944 році. Учасникам акції було заявлено, що якщо протягом години вони не згорнуть пікет, проти стареньких і зеленої молоді буде застосована сила. До того ж пікетникам були продемонстровані два автобуси зі спецназівцями і в'язничний "воронок", - йдеться у повідомленні. У зв'язку з цим учасники акції змушені були згорнути свою акцію протесту.