зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.06.10

Держохорона заборонила журналістам фотографувати кортеж Януковича

Видання Вечерние вести повідомило, що співробітники Управління державної охорони заборонили журналістам фотографувати кортеж Президента України Віктора Януковича.

У своїй сьогоднішній статті ВВ розповіло, що інцидент з охоронцями Президента стався вранці на Подолі навпроти Гаванського мосту, що будується. Видання зазначило, що перед появою кортежу Януковича на вулиці з'явилися з десяток людей у формі і розмістилися на відстані 20-30 метрів один від одного вздовж усієї траси в центр.

"Одразу ж кількість машин на дорозі зменшилася чи не вдвічі. Робітники, котрі до цього безперервно стукали молотками на естакаді, залишили роботу і групками пішли в побутівки і у двори." У вас, що - обід або робочий день скорочений?"- запитали ми в одного з роботяг, який приїхав у столицю із Закарпаття. "Та ні, - відповів він з переляком в голосі. - Самі ж знаєте, хто зараз буде їхати, так ось нас зганяють під міст, щоб на очі не попадалися", - описує видання обстановку перед появою кортежу.

У цей час журналістами ВВ, як пише видання, "зацікавився чоловік в штатському, який невідомо звідки взявся". Він заявив співробітникам видань, що "він з УДО" (Управління державної охорони) і поцікавився: "Що ви тут робите?". Після того, як представники ЗМІ представилися і повідомили, що "фотографують естакаду, дорогу і все таке інше", людина з Держохорони сказала їм: "А ви знаєте, що зараз тут має проїхати Президент? Стійте тут. Я зараз викличу старшого".

"Старший", як пише видання, зажадав від журналістів посвідчення і заявив: "Значить так! Пояснюю для особливо обдарованих: перебувати будь-кому у зоні проїзду особи, що охороняється, а тим більше фотографувати кортеж Президента, заборонено". Коли журналісти поцікавилися у "старшого", на підставі чого їм заборонено фотографувати, він пояснив: "Стаття 18 Закону Про Державну службу охорони і пункт 4.7.2 Зводу відомостей, що є державною таємницею, забороняють журналістам і будь-кому фотографувати, записувати й висвітлювати час, місце і спосіб пересування перших осіб держави". На заперечення представників ЗМІ, що "фотографії того ж кортежу і маршруту в ЗМІ з'являються регулярно", він сказав: "з газетами, що надрукували це, у нас буде окрема розмова. А ось вам краще піти".

Наостанок представники УДО сфотографували посвідчення журналістів на мобільний, а потім вже, як видання, більш довірливо пояснили: мовляв, якщо хочеться сфотографувати кортеж, робити це краще непомітно або прикинутися туристом.

У своїй статті ВВ також нагадали, що Гаванський міст, яким пересувається президентський кортеж, офіційно в експлуатацію не здано. Якщо раніше для проїзду була відкрита лише одна смуга (з Подолу на Оболонь), то в зворотному напрямку рух було повністю заборонено. "Але, мабуть, для Януковича зробили виняток, відкривши міст лише для однієї людини. Щоб президентський кортеж не відчував ніяких "незручностей", Киїавтодор уклав нове покриття, розширив відбійник з 10 до 30 метрів, з боку Рибальського острова установив автоматичні ворота, а на виїзді на Поштову - шлагбаум", - зазначило видання.

На питання журналістів ВВ, коли ж мешканці столиці зможуть проїхати мостом, як зараз це робить Президент, керівник прес-служби КК Київавтодор Анатолій Галиновський зауважив: "Проїзд буде відкрито із введенням в дію естакади на Набережно-Хрещатицькій". А у відповідь на питання, чому тоді Віктор Янукович уже зараз їздить мостом, Галиновський сказав: "А з ось цим питанням звертайтесь в УДО. Вони самі вирішують, де і коли йому їздити".

Ситуацію із забороною на фотозйомку ВВ прокоментував начальник прес-центру Управління держохорони Віталій Закревський: "Якщо ви потрапили в зону проїзду кортежу випадково чи вас не помітила охорона, то сфотографувати машини, в принципі, можете. В інших випадках для зйомки потрібна акредитація. Однак, у зв'язку зі змінами в Законі Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб, внесеними Мін'юстом, права журналістів на висвітлення тих чи інших моментів може бути обмежено. Припустимо, до об'єктиву вашого фотоапарата можуть потрапити моменти або деталі, які є державною таємницею, що саме по собі тягне за собою відповідальність за їх розголошення та публікацію".

Нагадаємо, минулого тижня джерело газети Сегодня повідомило про надходження оперативної інформації щодо того, що на шляху проходження кортежу Віктора Януковича можуть закласти вибухівку. 11 червня видання з посиланням на джерело в Адміністрації Президента повідомляло, що маршрут проходження кортежу Януковича поміняли через підготовлюваний замах.

15 червня голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський заявив інтернет-виданню Українська правда, що посилення заходів безпеки Президента Віктора Януковича пов'язано із загрозою життю Глави держави після телефонного дзвінка.