зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.10.10

Стросс-Кан: нехай Росія також платить Фірташу

Директор-розпорядник Міжнародного Валютного Фонду Домінік Стросс-Кан запропонував, аби Росія допомогла українському Нафтогазу виплатити майже 3 мільярди доларів боргу компанії РосУкрЕнерго.

Арбітражний суд у Швеції ухвалив у червні, що Нафтогаз має повернути РосУкрЕнерго, колишньому посереднику у торгівлі газом, власником якого називають Дмитра Фірташа та Газпром, понад 12 млрд. кубометрів газу, який, як визначив суд, був “експропрійований” урядом Тимошенко 2009 року.

Попередній уряд України твердив, що придбав суперечливий газ у Газпрому за 1,7 млрд. доларів, але, як передає Рейтер, за нинішнім контрактом газ тепер коштує 2,8 млрд. доларів.

Компанія РосУкрЕнерго подала в суд після того, як її було усунуто з газового ринку як посередника між Газпромом і Нафтогазом.

Український уряд програв першу апеляцію на рішення Арбітражного суду в Швеції у місцевому суді.

Уряд мав розрахуватися з РосУкрЕнерго до першого вересня.

Стросс-Кан, промовляючи під час конференції в Ялті, організованій Ялтинською європейською стратегією (YES), сказав, що уряд має знайти таке рішення, аби уникнути готівкового розрахунку з РосУкрЕнерго, що може зашкодити державному бюджету.

"Можливо, було б справедливо, якби обидві сторони взяти участь," – сказав Стросс-Кан, підкреслюючи, що Україна та Росія, як він висловився, створювали компанію РУЕ на паритетних засадах.

Втім, директор-розпорядник МВФ додав, що російський міністр фінансів Кудрін у минулому відмовлявся від варіанту участі Росії у розрахунках з компанією-посередником.

Як розповів кореспондент Української служби Бі-Бі-Сі на конференції, пан Стросс-Кан сказав це, відповідаючи на запитання члена БЮТ Григорія Немирі, чи не є необхідність розрахуватися з РосУкрЕнерго ризиком для програми співпраці з МВФ.

Один з власників РосУкрЕнерго Дмитро Фірташ був серед учасників конференції YES "Україна і світ: переосмислення перспектив", на яку зібралися представники ділових, фінансових та політичних кіл у Лівадійському палаці в Ялті. Конференцію вже всьоме організували в партнерстві з Фондом мільйонера Віктора Пінчука.

МВФ – Україна

Директор МВФ висловив задоволення ситуацією в Україні і похвалив уряд, а також сказав, що частково заслуга в цьому Міжнародного валютного фонду.

Стросс-Кан також зауважив, що обмеження росту зарплатні та пенсійна реформа є “болючими, але необхідними” для вирішення проблеми дефіциту бюджету України.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: