зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.10.10

Рішення КС ставить під сумнів легітимність президента, - політолог

Рішення Конституційного Суду України визнати неконституційним Закон України «Про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року», дозволяє підняти питання щодо легітимності діючого Президента, уряду і Верховної Ради. У цьому переконаний політолог Анатолій Романюк.

Політолог наголосив, що скасування політреформи 2004 року означає початок чергових конституційно-політичних проблем і політичної нестабільності, які, можливо, не до кінця прораховані Партією регіонів і тими депутатами, що зверталися до КС з проханням скасувати політичну реформу.

«На думку багатьох експертів, таке рішення Конституційного Суду ставить питання, наскільки легітимними були дії і Президента України, і уряду, і парламенту від моменту вступу в дію змін до Конституції з 1 вересня 2006 року. В тому числі виникає питання, наскільки легітимним може бути діючий Президент, діюча Верховна Рада і діючий уряд, оскільки вони сформовані і діяли у відповідності до тих змін», - зазначив Анатолій Романюк у коментарі для ZAXID.NET .

«Політичні події, що відбулися у часовому проміжку від вступу в дію змін до Конституції України і їх скасування, можуть бути потрактовані, як неконституційні і нелегітимні. Відповідно, виникають питання і щодо рішень, які приймав Президент у цей період. На ці питання Конституційний Суд не дає відповіді, а вони будуть виникати щодня, бо мають під собою основу, закладену сьогоднішнім рішенням», - зазначив фахівець.

Виходячи із цього, на думку Анатолія Романюка, з боку Конституційного Суду кращим рішенням було б таке, яким визнається порушення процедури при прийнятті змін до Основного Закону наприкінці 2004 року, але самі зміни не скасовуються, а приймається звернення до Верховної Ради з проханням врегулювати ці проблеми через внесення нових змін до Конституції.

Водночас політолог не вважає, що сьогоднішнє рішення КС здатне повернути Україні політичне обличчя часів президентства Леоніда Кучми.

«Ми не можемо повернутися в ту систему, яка була тоді – в силу багатьох причин. Реальне політичне життя залежить не тільки від Конституції, але й від практики. До 1 вересня 2006 року більшість в парламенті формував Президент під себе, а від 1 вересня 2006 до сьогодні вона формувалася самими партіями, які йшли на компроміси, домовлялися між собою – і цього досвіду неможливо викинути», - зазначив він.

«Не можна чисто механічно перенести нинішню Верховну Раду у тодішні умови. Парламент уже відчув свою силу», - додав Анатолій Романюк.

Як інформував ZAXID.NET , сьогодні Конституційний Суд України оголосив своє рішення, за яким Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року визнано невідповідним до Основного Закону. Відтак, Конституційну реформу 2004 року було скасовано.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: