зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.09.10

Суд відхилив позов онука Сталіна до Росархіву

Тверський суд Москви відхилив позов онука Йосипа Сталіна Євгенія Джугашвілі до Росархіву.

Як повідомляють РИА Новини, в позові містилася вимога визнати факт фальсифікації Росархіву документів, які підтверджують причетність Сталіна до розстрілу полонених поляків в Катині.

"Мотивація цього рішення (відхилення позову) поки незрозуміла, але, мабуть, суд вирішив, що матеріали Катинського справи не паплюжать Сталіна", - заявив адвокат Джугашвілі Леонід Жура.

Як відомо, у квітні цього року виповнилося 70 років від дня розстрілу 14 тисяч польських офіцерів у Катині. За однією версією, їх розстріляли в 1940 році за наказом Сталіна. За іншою, поляки потрапили до німців і були розстріляні ними в 1943 році. У 1990 році керівництво СРСР визнало правомірність першої версії.

У квітні цього року Росархів вперше розмістив на своєму сайті електронні зразки оригіналів документів з так званої Особливої папки № 1 про розстріляних у Катині польських офіцерів. Серед опублікованих документів - доповідна записка наркома внутрішніх справ Лаврентія Берії, адресована Йосипу Сталіну.

У ній Берія пропонує розглянути справи поляків, які перебувають у таборах НКВС для військовополонених та в'язницях на території України і Білорусі, в особливому порядку "із застосуванням до них вищої міри покарання - розстрілу". Необхідність цих та інших заходів Берія аргументує тим, що колишні польські офіцери ведуть контрреволюційну роботу і антирадянську агітацію.

У список опублікованих документів увійшли фрагменти протоколів засідань Політбюро, доповідна записка Микиті Хрущову про ліквідацію облікових справ розстріляних офіцерів й інші папери.

У червні головний військовий прокурор РФ Сергій Фридинський заявив, що розслідування кримінальної справи про розстріл польських офіцерів у Катині не буде відновлено.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: