зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.09.10

Екс-голова УКК: лист Януковича - нещирий

Колишній голова Українського конгресового комітету Америки Аскольд Лозинський назвав нещирим лист президента Януковича, який той надіслав комітету напередодні візиту до США.
Віктор Янукович

Пан Лозинський, який тепер є радником керівництва цієї організації і активістом української діаспори в Америці, сказав в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі, що в тому листі "немає жодного змісту":

"Очевидно, що президент Янукович не хоче бачити під час свого приїзду демонстрації українців під представництвом. Уникнути цього хоче не лише президент Янукович, але й посольство України в Америці. До речі, у цій справі до мене минулого тижня дзвонив навіть сам посол України, розпитуючи, як можна скасувати цю маніфестацію. Я сказав наступне: щоб скасувати цю маніфестацію, треба, щоб принаймні президент зробив якийсь жест, позитивний жест зі свого боку, щоб показати, що він до певної міри змінює курс своєї політики. Мене тоді посол Олександр Моцик запитав: "Який жест?" Я сказав, що це має конкретний жест. Одним з таких може бути зняття з посади нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника. Другим може бути зняття з посади голови Українського інституту національної пам'яті комуніста Солдатенка. Третій жест: щоб президент заявив, що його заява у Страсбурзі у квітні фактично була непроаналізована, що він згодом це питання проаналізував, і що він переконаний, що Голодомор був геноцидом українського народу".

У листі до УКК, який також опублікували на президентському сайті, згадок про Дмитра Табачника та Валерія Солдатенка немає, а щодо Голодомору, то Віктор Янукович Клацнути пообіцяв розсекретити архівні матеріали, пов'язані із тим періодом української історії.

“Коли мені говорять, що я, начебто, заперечую Голодомор, - я ініціюю розсекречення архівних матеріалів, що стосуються періоду Голодомору, і передачу їх до Інституту національної пам’яті, де історики можуть об’єктивно і з цілковитим доступом їх вивчати. Я проти того, щоб закривати історію, і щоб політики робили на цьому спекуляції.”

У цей же час на сайт президента повернувся окремий розділ, присвячений Голодомору. У лютому місяці, після приходу до влади Віктора Януковича із офіційного сайту цей розділ зник. Такий крок викликав бурхливу реакцію його опонентів як в Україні, так і за її межами.

Цей лист президента до українців за кордоном розцінюють як крок до відкриття більш активного діалогу з діаспорою. Втім, як каже пан Лозинський, цього не достатньо, і в Америці, куди пан Янукович приїздить для участі в Генеральній асамблеї ООН, діаспора його таки зустріне демонстраціями.

На Заході Віктора Януковича називають про-російським президентом. На свій захист у листі він твердить, що для України було важливим відновити "нормальні стратегічні відносини з Росією. Це потрібно усій Європі." Втім, він зауважає, що його першим закордонним візитом на посаді була не Москва, а Брюссель.

"Європейська інтеграція залишається пріоритетом нашої зовнішньої політики".

У цьому листі президент коментує і ситуацію довкола музею “Тюрма на Лонцького” у Львові, який сам позиціонує себе як меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів.

“І коли мені кажуть про те, що в країні начебто СБУ переслідує істориків з музею "Тюрма на Лонцького" у Львові, - я даю доручення Кабінету міністрів про негайну передачу цього музею з СБУ до Інституту національної пам’яті. І доручаю передбачити в бюджеті на наступний рік фінансування цього музею уже в системі Інституту національної пам'яті,” - йдеться у листі президента Януковича до Українського конгресового комітету Америки.

На початку вересня СБУ заявила про порушення кримінальної справи за фактом підготовки розголошення державної таємниці співробітником СБУ Русланом Забілим. Натомість історик і директор львівського музею “Тюрма на Лонцького” Руслан Забілий заявляв, що не є співробітником СБУ, не має військового звання чи рангу держслужбовця, а лише “приписаний” до неї, бо і музей, у якому він працює, підпорядковується Службі безпеки, а матеріали, з якими він працював, вже були розсекречені.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: