зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.09.10

Гамбіт Голодомором

Президент Віктор Янукович у листі до української діаспори в Америці пообіцяв розсекретити архівні матеріали, пов'язані із Голодомором. У цей же час на сайт президента повернувся окремий розділ, присвячений Голодомору.

У лютому місяці, після приходу до влади Віктора Януковича із офіційного сайту це розділ зник.

Цей факт, а також ставлення президента до Голодомору та загалом української історії минулого століття викликало протести у його опонентів, у тому числі серед діаспори. Звернення до закордонних українців з'явилося перед візитом Віктора Януковича до США, де він має зустрічатися із українською діаспорою.

"Ми повинні говорити із вами одним голосом - голосом українських національних інтересів. Я вірю, що так буде", - так пише Віктор Янукович у своєму листі до Українського конгресового комітету Америки.

Президент прокоментував усі закиди, що лунають на його адресу - у питаннях оцінки української історії, а також свободи слова та вільних виборів.

Віктор Янукович заявив, що він - за розсекречення архівних матеріалів, які стосуються Голодомору 1932-1933 років. Це, на його думку, свідчення того, що він не заперечує Голодомор. Президент хоче, аби усі матеріали про цей період історії були передані до Інституту національної пам'яті, аби знайомитися із ними могли усі бажаючі.

Про які саме архіви про Голодомор ідеться, Віктор Янукович не уточнює. Однак, як твердить екс-директор архіву СБУ Володимир В'ятрович, усі українські архіви - розсекречені. І не тільки архіви СБУ, але й Компартії УРСР та вищих органів радянської України.

"Я переконаний, що практично усі матеріали, які стосуються Голодомору, вже є доступні для дослідників. Розширення джерельної бази можливе лише за рахунок залучення архівів за кордоном і у першу чергу у Росії. Бо, на жаль, досі ми від наших російських колег і передусім із архіву ФСБ не одержували жодних матеріалів", - сказав Бі-Бі-Сі Володимир В'ятрович.

У своєму листі до діаспори Віктор Янукович уникає найдражливішого у цій темі - невизнання Голодомору геноцидом українського народу. Ще кілька місяців тому у Страсбурзі на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи він заявив, що було би несправедливо вважати Голодомор геноцидом якогось одного народу. "Це буде неправильно, це буде несправедливо. Це була спільна трагедія народів, які колись входили в єдину державу - Радянський Союз", - заявляв президент.

Тоді ж опоненти закинули президентові порушення закону, ухваленого за часів Ющенка, у якому Голодомор названо геноцидом і передбачено відповідальність за його заперечення.

Окрім запевнень Віктора Януковича у тому, що він зацікавлений у розкритті усіх сторінок української історії, а також у своїй прихильності свободі слова, ось вже кілька днів, як на сайті президента знову можна побачити розділ "Пам'яті жертв Голодомору", у тому числі і закон, у якому вказується на геноцид.

У лютому, після інаугурації президента, цей розділ зник із президентського сайту. Як тоді пояснювали в його адміністрації, розділ планують оновити.

Однак тепер Світовий конгрес українців твердить, що на сайті президента не вистачає кількох розділів, що були там раніше.

Доктор філософських наук Мирослав Попович, оцінюючи листа президента України до діаспори, каже, що хоча він і є показовим, його радше слід розглядати як врахування політичної кон'юктури, розрахованої і на його зустрічі у Америці, і на внутрішню ситуацію в країні.

"Мені здається, що у Віктора Януковича не було якогось свого власного ставлення до тих кардинальних проблем, які пов'язані із оцінкою минулого. Він, швидше, діяв як політик, що розраховував на сьогоднішній день. І я думаю, що президент не скоро розбереться із тим, що йому треба підтримувати, а що треба закривати. Бо для нього головна проблема - як втримати владу", - сказав Мирослав Попович в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Лист президента до діаспори став відповіддю на звернення до нього керівників українських громадських організацій США, з якими Віктор Янукович зустрічатиметься у США. Вони також вимагали пояснень стосовно музею-в'язниці на Лонцького у Львові, а також стосовно роботи журналістів в Україні. Вирушаючи до США, Віктор Янукович запевнив у своїй відданості свободі слова і сказав, що проблему із музеєм-в'язницею врегульовано.

Але, здається, діаспоряни не надто схильні вірити президентові. В інтерв'ю Бі-Бі-Сі один із чільних представників Українського конгресового комітету Америки Аскольд Лозинський повідомив, що активісти громадських організацій планують протестні акції до приїзду Віктора Януковича, попри поради посольства України у США не вдаватися до них.

Аскольд Лозинський сказав, що українці Америки готові будуть повірити запевненням президента лише у тому випадку, якщо побачать конкретні кроки з його боку.

"Потрібно, аби президент зробив якийсь позитивний жест зі своєї сторони, щоб довести, що він до певної міри змінює курс своєї політики. Може бути декілька варіантів, але це має бути конкретний жест. По-перше, він міг би зняти з посади чинного міністра освіти Дмитра Табачника, або зняти з посади голову Українського інституту національної пам'яті - комуніста Солдатенка. Або третій жест - сказати, що заява президента у Страсбурзі в квітні була не проаналізованою, а на часі він це питання проаналізував, і тепер переконаний, що Голодомор був геноцидом українського народу", - заявив Бі-Бі-Сі Аскольд Лозинський.

Світлана Дорош, шеф-кореспондент Української служби Бі-Бі-Сі у Києві
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: