зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.09.10

Правозахисники заявили про масове побиття ув'язнених колонії в Запорізькій області

Вінницька правозахисна група заявила про тортури і нелюдське ставлення адміністрації Каменської (Запорізька область) виправної колонії № 101 до ув'язнених. У свою чергу в колонії зазначили, що засуджені самі завдали собі травм.

Як повідомляють правозахисники з посиланням на ув'язнених, адміністрація колонії створила нестерпні умови праці для людей, які працюють на шкідливому виробництві, отримуючи в якості зарплати 10-25 гривень на місяць.

"У колонії діє жорстока система психологічного тиску на засуджених і поширені тортури, подібні описаним у хроніках фашистських концтаборів і сталінського ГУЛАГу", - заявили у Вінницькій правозахисній групі.

За словами ув'язнених, майже за кожну спробу офіційно подати скаргу на порушення прав людини, їх жорстоко б'ють співробітники адміністрації. У колонії також існує практика побиття з метою залякування усіх новоприбулих, зазначають правозахисники. Вінницька правозахисна група нелегальним шляхом отримала фотодокументи, які демонструють результати групового побиття ув'язнених колонії у вересні 2010 року.

На початку вересня, за словами ув'язнених, у колонію був введений загін людей у масках без розпізнавальних знаків, озброєних дерев'яними молотками та гумовими кийками. Вони скоїли масове побиття багатьох в'язнів, повідомляють правозахисники.

"Вінницька правозахисна група має у своєму розпорядженні список з 27 прізвищ ув'язнених, які заявили про готовність здійснити масові членоушкодження, і вдаватися до інших акцій ненасильницького протесту, у випадку, якщо в колонію невідкладно не приїде незалежна комісія для вивчення ситуації та ознайомлення зі скаргами ув'язнених, умовами праці та зловживаннями на виробництві колонії, включаючи безпеку праці ", - йдеться в повідомленні.

Водночас, як повідомляє Репортер UA, адміністрація Каменської виправної колонії № 101 заявила, що п'ятеро засуджених завдали ушкодження собі самі, а співробітники колонії називають такі дії "мастиркою", що значить - завдавання собі каліцтва з метою ухилення від будь-яких обов'язків .

"Вони зробили це для ослаблення режиму покарання та перевірки керівництва на твердість - дискредитувати адміністрацію і змусити її піти на поблажки", - упевнений начальник сектору соціального виховання та психологічної роботи управління державного Департаменту України з питань виконання покарань в Запорізькій області Павло Кравчук.

Директор департаменту з захисту прав людини, член наглядової комісії при облдержадміністрації Василь Сугира стверджує, що представники ЗМІ та Вінницька правозахисна організація в адміністрацію колонії не зверталися й достовірність інформації не перевіряли. А як зазначили в адміністрації колонії, оприлюднена інформація взагалі не відповідає дійсності.

А почалося все ще 13 вересня, коли в чергову частину виправної колонії надійшла інформація про те, що низка засуджених негативної спрямованості наносять собі специфічним шляхом підручними засобами травми. Як розповів Кравчук, є кілька способів зімітувати побої.

"Так, слід від удару тупим предметом, наприклад, кийки можна зробити за допомогою кружки, яку розкатують протягом трьох хвилин на спині - гематома готова. Низка засуджених завдали собі подряпин на животі, але далі зовнішнього шару епітелію вони не проникли", - додав він.

За словами начальника відділення соціально-психологічної служби Андрія Маковецького, травми засуджені завдали собі навмисне і всі вони схильні до порушення режиму і навіть нападу на адміністрацію.

За останніми даними, до Вінницької правозахисної групи звернулися представники Генеральної прокуратури, які запропонували правозахисникам приєднатися до комісії, яка найближчим часом відвідає колонію № 101.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: