зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.09.10

Україноскепсис ЄС vs Єврооптимізм України

Речниця підрозділу Єврокомісії, що опікується питаннями розширення Євросоюзу, Анжела Філоте в інтерв’ю українській інформаційній агенції Інтерфакс сказала, що угоду про асоціацію між Україною та ЄС не підпишуть на саміті 22 листопада.
Брюссель скептично налаштований щодо укладання Угоди про асоціацію з Україною найближчим часом.

Пані Філоте сказала, що на нинішньому етапі в Брюсселі не вважають за можливе укласти цю угоду у листопаді і що для цього потрібен ще щонайменше рік.

Водночас представниця Єврокомісії сказала, що саміт, призначений на листопад, дасть можливість поглянути, "де саме ми перебуваємо стосовно угоди про асоціацію з Україною, але поки що зарано говорити про те, коли угода буде укладена".

Пані Філоте нагадала, що раніше президент Янукович та голова Європейської комісії Жозе-Мануель Баррозу домовилися, що укладення угоди можливе у 2011 році, якщо буде досягнуто прогресу в цьому напрямку. Клацнути Читати подробиці

Різні бачення

Зокрема, в середині вересня президент Янукович зустрічався із паном Баррозу під час візиту до Брюсселя, де наголосив, що найважливішим питанням на сьогодні для України є переговори щодо укладання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Він також тоді зазначив, що сторони вже досягли значного прогресу в цих переговорах, водночас визнавши, що є потреба у взаємних поступках та компромісах.

Президент також під час того візиту зазначив, що Україна має необхідну політичну волю для, зокрема, економічної інтеграції до ЄС.

Серед інших пріоритетів президента Януковича – скасування візового режиму з Європейським Союзом.

Під час візиту до Брюсселя президент також висловив сподівання, що на саміті Україна-ЄС у листопаді буде ухвалений План дій із запровадження безвізового режиму.

20 вересня голова адміністрації президента Сергій Льовочкін також висловив припущення, що на саміті в листопаді може бути підписана угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Європейська інтеграція, поряд із євроатлантичною, була серед пріоритетів у зовнішній політиці і попереднього президента України Віктора Ющенка. Нинішня влада відмовилася від курсу на приєднання до НАТО, але продовжує зближення із Європейським Союзом.

Водночас низка країн ЄС висловлюються проти надання Україні чіткої перспективи членства у цій організації. Так само чимало оглядачів вважають, що питання про розширення нині не на часі для Європейського Союзу через складні внутрішньополітичні процеси та глобальну фінансову кризу.

Український оптимізм - переоцінка можливостей?

Аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач в інтерв’ю Бі-Бі-Сі зазначив, що за ті майже 10 років, які тривають переговори про спершу зону вільної торгівлі з ЄС, а нині про Угоду про асоціацію, обидві сторони достатньо далеко просунулися. Водночас експерт наголосив, що зарано говорити про те, що вони вийшли на фінішну пряму.

А заяви українського керівництва про укладання Угоди про асоціацію найближчим часом, на думку пана Горбача, є "переоцінкою власних можливостей та видаванням бажаного за дійсне".

"Якщо говорити "коли", то в найкращому випадку в наступному році, але це, на мою думку, є оптимістичним варіантом", - розповів аналітик.

За словами пана Горбача, чимало з тих вимог, які політики ставлять перед учасниками переговорного процесу, є або нереалістичними, або, у випадку їхнього втілення, завдадуть збитків усім сторонам.

Пан Горбач припустив, що Україні варто було би просити у Євросоюзу відстрочення реалізації багатьох пунктів домовленостей щодо зони вільної торгівлі. Відповідно, навіть після укладання Угоди про асоціацію, як вважає аналітик, навряд чи вона негайно набуде чинності в повному обсязі.

Окрім того, аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва відзначає, що в останній рік зменшилася довіра до України з боку Євросоюзу: "Якщо раніше можна було шукати якісь компроміси, обидві сторони сподівалися, що їхні партнери підуть на якісь компроміси, то останні раунди засвідчили, що жодна зі сторін не хоче йти на компроміс".

Асоціація: до членства далеко

Європейський Союз має практику укладати угоди про асоціацію з потенційними країнами-членами. Зокрема, на початку 60-х рр. такі документи були укладені з Кіпром та Мальтою.

Туреччина уклала угоду про асоціацію з ЄС ще у 1963 році. Тоді у документі прописали перспективу побудови тісних економічних відносин між Брюсселем та Анкарою аж до членства у Євросоюзі. Попри це станом на сьогодні Туреччина лишається країною-кандидатом на вступ до ЄС.

Фахівці з європейського права припускають, що є підстави вважати угоду про асоціацію типовим документом ЄС. Попри це, правники визнають, що до кожного документу вносять положення, які враховують специфіку двосторонніх відносин Брюсселя з конкретною країною.

Дар’я Тарадай

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: