зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

Польський експерт: Своєю заявою про об'єднання "Нафтогазу" з "Газпромом" Путін хоче перевірити межі поступок українців

Глава російського уряду Володимир Путін заявою про можливе об'єднання українського "Нафтогазу" з російським "Газпромом" хоче перевірити межі поступок нової влади України. Таку думку висловив аналітик Гжегож Громадський.

"Це спроба зондування української влади - наскільки далеко вони готові піти на співпрацю", - сказав він.

Г.Громадський назвав незрівняними активи однієї з найбільших газових компаній світу - "Газпрому" з українським "Нафтогазом", що в разі звичайного об'єднання призведе до поглинання російською компанією української.

"Газпром" є партнером більш ніж домінуючим", - сказав він. Аналітик вважає, що, швидше за все, сторони повернуться до ідеї створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою України, в який також може бути включене управління українськими газовими сховищами. Він назвав українські сховища дуже привабливим активом для росіян.

На думку експерта, Україна більше втратить, ніж виграє від створення газотранспортного консорціуму навіть в разі, якщо до проекту приєднаються партнери з Європейського Союзу.

"Консорціум не буде прозорим, і буде більше створений на російських, ніж на європейських умовах", - сказав він.

Г.Громадський вважає, що найкращим рішенням для України було б створення двостороннього газотранспортного консорціуму з Європейським Союзом в рамках підписаної навесні минулого року Брюссельської декларації.

Він відзначив, що, власне, така схема реально інтегрувала б Україну в європейську енергетичну систему, що було б реальним кроком для політичної інтеграції українців з ЄС, який об'єднує сьогодні 27 держав.

"Це (створення трибічного консорціуму) крок назад", - оцінив він. Як повідомлялося, В.Путін минулої п'ятниці після переговорів з главою українського уряду Миколою Азаровим запропонував об'єднати "Нафтогаз України" з російським "Газпромом".

М.Азаров і Президент України Віктор Янукович заявили, що не обговорювали це питання з російською владою, назвавши заяву В.Путіна "експромтом".