зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

В останні дні свого президентства Ющенко хотів підписати указ про виведення ЧФ з Криму

Напередодні другого туру виборів президента України взимку 2010 року Віктор Ющенко всерйоз мав намір підписати указ про виведення Чорноморського флоту Росії з Криму. Про це пише журнал «Російський Newsweek»

«У лютому на столі тоді ще президента Віктора Ющенка опинився документ. Це був проект рішення Ради національної безпеки й оборони України про виведення російського Чорноморського флоту з Севастополя. До другого туру президентських виборів залишалося менше тижня, і Ющенко всерйоз збирався підписати цей документ. Він уже практично взяв ручку, коли втрутилася секретар Радбезу Раїса Богатирьова. Вона забрала у президента папір і сказала, що він підпише постанову тільки через її труп», – цитує видання слова одного з депутатів Держдуми, що побажав залишитися невідомим.

Журналу вдалося отримати підтвердження цих відомостей і в МЗС України.

«Такий документ був, і в Ющенка не вистачило духу його підписати. Проти були не тільки Богатирьова, а й тодішній посол в Росії, нинішній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, а з ними майже все оточення президента. Підтримував українського президента тільки відставний глава МЗС Володимир Огризко», – уточнюється в публікації, повідомляє Gigamir.

«Якби Ющенко підписав той документ у лютому, Медведєв з Януковичем домовитися б вже не змогли. Договір 1997 року про Чорноморський флот може продовжуватися автоматично на п’ять років – якщо одна зі сторін не менш, ніж за добу до терміну його закінчення не оголосить про свій вихід. Саме це і збирався зробити Ющенко – в останній тиждень свого президентства він міг повідомити Росію про те, що 28 травня 2017 року буде останнім днем перебування російських моряків у Криму... Ющенко передумав, коли йому пояснили, що Росія відповість – вийде з «великого договору», головного двостороннього документа, підписаного в тому ж 1997 році, і що гарантує, зокрема, територіальну цілісність України.

У Ющенка було дві причини вирішити питання з флотом. По-перше, він хотів зробити зміну зовнішньополітичного курсу України незворотною. По-друге, що ще більш важливо, він хотів перешкодити прем’єрові Юлії Тимошенко стати президентом. Їй би довелося почати виконувати це рішення і сваритися або з Росією, або зі своїми виборцями на Заході. Але Ющенка переконали, що йти на ризик повного розриву з Росією тільки заради того, щоб вчергове штовхнути Тимошенко, не варто», – зазначає видання.