зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

ЗМІ: журналісти ТСН заявляють про цензуру на телеканалі "1+1"

Журналісти телеканалу "1+1" заявляють про впровадження цензури у випусках новин ТСН. Про це йдеться у відкритому листі журналістів, поширеному в четвер.

За інформацією "Телекритики", у зверненні йдеться: "Ми, журналісти ТСН, хочемо заявити: на телеканалі "1+1" впроваджують цензуру".

За словами журналістів, їм заборонили висвітлювати певні теми і події. "Наші сюжети, в яких є критика нинішньої влади, з політичних міркувань знімають з ефіру. Остаточне рішення щодо виходу матеріалу в ефір приймається не редактором випуску, і навіть не шефом-редактором ТСН, а Гендиректором "1+1 ", - йдеться у листі.

Журналісти зазначають, що останньою краплею став підсумковий випуск ТСН, який вийшов в ефір 2 травня цього року, в якому "матеріали про політичне протистояння у ВР перетворилися на класичні приклади інформаційного кілерства".

"Відразу зазначимо, ми не виступаємо захисниками, симпатиками або прихильниками опозиції. Свої політичні симпатії журналіст залишає за межами своїх сюжетів. Однак ми вважаємо, що кожна зі сторін має право на рівних донести свою позицію глядачу", - наголошують представники ЗМІ.

Водночас журналісти зазначають, що "смілива спроба колеги, Мирослава Отковича, порушити питання цензури мала наслідком обвинуваченнями в заангажованості, дилетантстві і непрофесіоналізмі з боку заступниці глави адміністрації Президента".

"Ми вимагаємо негайно припинити ручне керування Телевізійною Службою Новин.

Ми вимагаємо припинити ганебну практику впровадження "директив", "цінних вказівок" і заборони тих чи інших тем.

Ми вимагаємо повернути в ТСН базові принципи журналістики: об’єктивність, збалансованість і рівновіддаленість від політичних сил", - зазначають журналісти.

Журналісти наголошують, що у разі ігнорування вимог, вони будуть розглядати можливість проведення одноденного попереджувального страйку і обіцяють повідомляти про всі відомі факти цензури.

У листі також йдеться: "Ми звертаємося до усіх наших колег. Знаємо, що не ми одні опинилися під тиском цензури. Знаємо, як важко зараз зробити цей перший крок. У 2004-ому ми знайшли у собі сили. Перебороли страх. Кожен свій. І сказали цензурі "НІ". Ми ризикуємо втратити професію, довіру наших співвітчизників, ту країну, в якій кожен із нас хоче жити. У якій житимуть наші діти".

"Колеги! Закликаємо Вас об'єднатися і разом захистити честь нашої професії! Покажемо, що нас багато. Тих, хто цінить свободу слова. А не її імітацію. Ми сильні. Разом", - закликають представники ЗМІ.

У зверненні повідомляється, що відкритий лист "підписали кореспонденти ТСН Григорій Жигалов, Сергій Кудімов, Соломія Вітвицька, Маргарита Ситник, Світлана Березовська, Борис Іванов, Тетяна Коваленко, Жан Новосельцев, Юліанна Саух, Інна Боднар, Ігор Бондаренко і ведучі Олексій Ліхман, Юлія Бориско, Ілона Довгань, Віталій Гайдукевич".

Водночас у прес-службі "1+1" кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ відмовилися коментувати цю ситуацію, сказавши, що тексту листа у них немає.