зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

У «Тюрмі на Лонцького» почесний консул Канади у Львові репрезентуватиме фільм «Між Гітлером і Сталіном»

9 травня у щонедільному кінолекторії Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться обговорення фільму «Між Гітлером і Сталіном: Україна в II Світовій війні», що його представлятиме почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька.

Документальний фільм тривалістю 58 хвилин «Між Гітлером і Сталіном: Україна в II Світовій війні, незвідані сторінки історії» зняв режисер Святослав Новицький 2004 року, присвятивши свою роботу пам’яті всіх, хто пережив нацистське і більшовицьке поневолення України й боровся за свободу України – десяти мільйонів українців, які загинули на війні, незчисленних мільйонів жертв комуністичних репресій і двох із половиною мільйонів українців-остарбайтерів. Фільм було створено на замовлення Україно-Канадського дослідницько-документаційного центру та на кошти громадян.

Створенню фільму передувала кількамісячна робота автора в архівах України, тому в основу стрічки покладено як розсекречені матеріали (зокрема, фото- та кіно), так і спогади очевидців та коментарі таких науковців, як Збігнев Бжезинскі, Норман Дейвіс, Роберт Конквест та Джон Армстронг.

Прем’єра англомовної версії фільму, озвученої лауреатом «Оскара» американським актором українського походження, Джеком Пеленсом (Палагнюком), відбулася у вересні 2003 року в Торонто, а української, озвученої Назаром Стригуном, -18 квітня 2005 року в київському Будинку кіно, незабаром стрічку показали на УТ-1 та «5-му каналі». У нашому місті під час традиційного вручення журналістської премії ім. Сашка Кривенка почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька вже мала честь репрезентувати цей фільм в УКУ.

Перегляд і обговорення фільму «Між Гітлером і Сталіном: Україна в II Світовій війні, незвідані сторінки історії» у «Тюрма на Лонцького»(вул. С.Бандери, 1, вхід з вул. К.Брюллова) розпочнеться о 13.00.

Вхід вільний.

Довідка.

Новицький Святослав – американський актор, режисер українського походження.

Народився 19 жовтня 1934 р. у Торчині Волинської області. Закінчив коледж театрального мистецтва (1958) в Паседені та відділ кінематографії Колумбійського університету (1964).

Знімався у фільмах: «Через річку», «Закривавлена зграя» та ін. Був режисером ряду документальних стрічок у США, Канаді: «Шевченко у Вашингтоні» (1964), «Щоб дзвони дзвонили» (1972), «Безсмертний образ» (1979), «За стерном долі» (1982), «Жнива розпачу» (1984), «Між Гітлером і Сталіним: Україна у Другій світовій війні. – Замовчування історії» (2001).