зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

Відзначення 9 травня протиставляє Україну цивілізованому світові, - історик

«У рік 65-річчя закінчення ІІ Світової війни в Україні здійнялася шалена істерія реваншистських сил, які зі зміною влади у державі хочуть нав’язати українському громадянству вже призабуті радянські міти та стереотипи. При потуранні антинаціональних владоможців навіть вдалося поставити у Запоріжжі пам’ятник найбільш кривавому тирану за всю історію людства Сталіну», - прокоментував процес підготовки до святкування 9 травня кандидат історичних наук, доцент кафедри історії, теорії та практики культури Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» Ігор Гаврилів під час круглого столу, організованого Інститутом гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» спільно з управлінням внутрішніх справ Львівської облдержадміністрації на виконання президентського указу щодо відзначення 65-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

І.Гаврилів додав: «Помпезні урочистості та спільний з росіянами і білорусами військовий парад протиставляє Україну всьому цивілізованому світові, який традиційно 8 травня відзначить закінчення воєнних дій в Европі Днем пам’яті жертв ІІ Світової війни».

За його словами, натомість фахівці-дослідники вкотре обговорюватимуть причини та гостро суперечливий початок найбільш кривавого світового конфлікту.

І.Гаврилів зачитав доповідь «Причини і передумови початку Другої світової війни». Історик вважає, що ІІ Світова війна була запрограмована закінченням І світової війни, коли «не справедливий поділ територій та визначення кордонів заклали міну, що вибухнула через два десятиліття».