зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

Влада бере приклад з Росії, – Ющенко про цензуру на «1+1»

Третій президент України Віктор Ющенко вважає відкритий лист журналістів щодо запровадження на телеканалі цензури сміливим громадянським вчинком, який викликає велику повагу. Про це заявила прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова.

Як повідомила ZAXID.NET прес-служба партії «Наша Україна», «нинішня влада активно створює умови, в яких журналістам відведена роль бути співучасниками та виконавцями антиукраїнської інформаційної кампанії. Влада використовує найгірші зразки організації інформаційного простору – коли немислима будь-яка критика влади, а інформування громадян підмінюються агітацією і пропагандою. Подібний режим запровадила в своїй країні російська влада – і приклад з них беруть їх новоявлені учні з влади української».

«Нова українська влада хоче бачити і чути на телебаченні лише однозначний «одобрямс» своїм діям – за повної відсутності аргументованої публічної критики.

У цих умовах критично важливою є громадянська позиція журналістів, громадських активістів, політиків, які називають себе демократами. Ми не маємо права дозволити розтоптати досягнення свободи слова, розправитися із журналістами, які стали на її захист.

Невільне суспільство неспроможне на розвиток і приречене на стагнацію; а держава, позбавлена об’єктивного погляду на події, приречена діяти неефективно.

Тому завданням усіх сил, які вважають себе демократичними і патріотичними, є примусити владу поважати працю журналіста і право суспільства знати правду. До речі, статті 15 та 34 чинної Конституції прямо забороняють цензуру і встановлюють свободу слова як невід’ємне право кожного громадянина. А перешкоджання журналістові у його професійній діяльності є кримінальним злочином.

Ми також закликаємо усіх журналістів підтримати своїх колег, спільно виступити проти спроб владної команди запровадити в Україні цензуру та викривлені, заполітизовані стандарти подачі інформації», - зазначено в заяві Ющенка.

Нагадаємо, раніше журналісти програми ТСН на "1+1" заявили про введення цензури при підготовці сюжетів. У той же час гендиректор каналу Олександр Ткаченко відкидає ці звинувачення.