зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.05.10

Експерт: Об’єднання Газпрому і Нафтогазу вважатиметься злочином з боку української влади

Об’єднання Газпрому і Нафтогазу України вважатиметься злочином з боку української влади.

Так прокоментував директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін ініціативи Кремля з об’єднання цих компаній.

Він нагадав, що українське законодавство забороняє здавати в оренду, передачу чи концесію газотранспортну систему, наголосивши при цьому, що це Україні зовсім непотрібно.

"Об’єднання газових секторів Росії і України – це щонайменше втрата частини державності. Історія світового газового сектору не знала таких об`єднань і добровільної здачі цього сектору іншій державі. В аргументах російської сторони немає елементарної логіки. З точки зору стабільності газопостачання, то сторони начебто домовилися про низькі ціни. Якщо Янукович з Путіним порозумілися і домовилися співпрацювати, то навіщо робити тоді злиття компаній, все й так має бути стабільним", - наголосив експерт.

Розмови про стабільність поставок газу до Європи через об’єднання Газпрому і Нафтогазу, за його словами, є нонсенсом.

"Це потрібно лише російській стороні, аби захопити газовий сектор України і насамперед його транспортну частину, оскільки видобуток газу порівняно з російським є незначним. Так само є спекуляціями розмови про непридатність української ГТС і про потребу в російських коштах для підтримки її працездатності. Це неправда", - заявив Саприкін, зазначивши, що стан українських газотранспортних мереж цілком нормальний і працездатний, такий самий як російська ГТС.

Саприкін вважає нелогічними аргументи російської сторони і через те, що Росія будує два обхідні газогони. "То навіщо їй українські труби? Росія не відмовлялася від цих обхідних об’єктів. Тому тут немає жодних логічних аргументів. Росія прагне створити газову імперію. Ось і все", - стверджує експерт.

Як повідомлялося, 30 квітня прем’єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував створити об`єднаний газовий холдинг за участю Газпрому і Нафтогазу. Голова українського уряду Микола Азаров заявив про готовність вивчити цю пропозицію.

Керівник Газпрому Олексій Міллер повідомив, що міністри енергетики Росії та України після травневих свят зустрінуться у Москві з керівництвом Газпрому і Нафтогазу, щоб обговорити об’єднання компаній.

Президент України Віктор Янукович заявив, що до “експромту” Путіна щодо об’єднання Газпрому і Нафтогазу треба ставитися прагматично, виходячи з інтересів України. На думку Президента, до такої ініціативи необхідно ставитися як до одного з можливих варіантів співпраці з Росією у газовому питанні.