зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

18.08.10

ТВi: Богословська зажадала від прокуратури закрити канал

Позафракційний народний депутат Інна Богословська звернулася до Генеральної прокуратури, зажадавши вжити заходів згідно з рішенням суду у справі про частоти від 8 червня, повідомляє ТВi.

Сьогодні, 18 серпня, представник Генеральної прокуратури України передав каналу лист від народного депутата Інни Богословської. У листі, зокрема, стверджується, що канал не виконує судове рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 8 червня 2010 року, який скасував рішення конкурсу, проведеного Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, і продовжує ефірне мовлення.

Богословська апелює до Генеральної прокуратури, звертаючи увагу на те, що за невиконання постанови суду передбачена кримінальна відповідальність.

Як випливає з листа Богословської, фактично вона просить Генеральну прокуратуру притягнути посадових осіб каналу до кримінальної відповідальності за мовлення в ефірі, зазначає ТВi.

Телеканал зазначає, що порушення кримінальної справи, про що, по суті, просить народний депутат, може спричинити ряд заходів: від арешту ключових осіб каналу до вилучення "речових доказів", тобто засобів мовлення каналу.

При цьому народним депутатом навмисне замовчується, що постанова Окружного адміністративного суду м. Києва, за невиконання якого за твердженням Богословської, настає кримінальна відповідальність, не набула чинності і передана до Апеляційного суду, нагадує ТВi.

Тому мотивоване статтею 382 Кримінального кодексу України звернення народного депутата України в Генеральну прокуратуру України з проханням "вжити відповідних заходів" за невиконання телеканалом ТВі судового рішення, яке не набуло чинності, може розцінюватися як здійснення незаконного впливу на телеканал і встановлення цензури на поширення телеканалом ТВі інформації згідно з чинною ліцензією на мовлення, заявляє телеканал.

Нагадаємо, в червні головний редактор ТВi Віталій Портников в ефірі Шустер live звернувся до глави СБУ Валерія Хорошковського, згадавши і Богословську: "Коли ви починали свою політичну кар'єру разом з моєю улюбленою Інною Богословською в команді Озиме покоління, як я сподівався, що ось-ось це зерно проросте новими політиками. А виявилося, що це зуби дракона", - згадав тоді Портников вибори до Верховної Ради 2002 року.

Зазначимо, раніше голова Нацради Володимир Манжосов звертався з листом до генерального директора Концерну РРТ Анатолія Антоненка з проханням "припинити введення в експлуатацію передавачів каналу ТВі". У своєму листі Манжосов теж посилався на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 8 червня, коли суд задовольнив позовні вимоги телеканалів групи Інтер до Національної ради у повному обсязі і скасував результати січневого конкурсу. У відповідь на це телеканал ТВі звертався з відкритим листом до Віктора Януковича, помітивши, що таке втручання регуляторного органу є незаконним, оскільки рішення суду не вступило в законну силу (його оскаржують в апеляції ТВi та 5 канал). Також це є прямим порушенням ст.45 Закону України Про інформацію, яким цензура трактується як "накладення заборони або перешкоджання в будь-якій іншій формі поширенню інформації з боку органів державної влади та їх посадових осіб", зазначає ТВi.

Нагадаємо, розгляд справи про частоти телеканалів ТВi та 5 каналу в Київському апеляційному адміністративному суді відбудеться 26 серпня.
Джерела: http://ua.korrespondent.net/ http://article-blogger.blogspot.com/