зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

13.09.10

Що новий статус російської змінить в Україні?

Народні депутати України зареєстрували у парламенті законопроект "Про мови в Україні". Якщо документ підтримає коаліція, в чому немає сумнівів, то Україна де-факто стане двомовною - російська мова буде використовуватися у всіх сферах життя.

Це відчує кожний українець.

"Українсько-російська двомовність, яка склалася історично, є важливим надбанням Українського народу, сильним чинником консолідації багатонаціонального українського суспільства", - пише у законопроекті комуніст Петро Симоненко, регіонал Олександр Єфремов і литвинівець Сергій Гриневецький - автори документа.

Що ж насправді зміниться в Україні у разі прийняття законопроекту? Відповідь дають депутати:

- російська мова буде вільно вивчатися у всіх середніх школах;
- російською проходитиме навчання у спеціальних і вищих навчальних закладах - на вимогу студента;
- радіо і телебачення може повністю стати російськомовним - це вирішує власник;
- вільний доступ в Україну телеканалів російською мовою;
- російська мова у кінотеатрі за бажанням дистриб'ютора, прокатчика;
- російській мові буде гарантовано розвиток і гарантія вільного використання у сфері культури;
- російська буде використовуватися нарівні з українською мовою у роботі місцевих органів влади;
- пошта та інші телекомунікації - російською мовою зокрема;
- держава гарантує сприяння у виданні і поширенні аудіо- і аудіовізуальних творів, а також друкованих видань російською мовою;
- паспорт буде офіційно двомовним;
- держава гарантує сприяння у перекладі і виданні художньої, політичної, наукової та іншої літератури російською мовою;
- акти вищих органів влади офіційно публікуються також російською мовою;
- агітаційні матеріали можуть бути російською мовою відповідно до переваг самого кандидата, партії;
- забороняється у внутрішніх правилах організацій будь-якої форми власності прийняття положень, що обмежують співробітників у використанні російської мови;
- виступаючі з трибуни у Верховній Раді можуть робити це офіційно російською мовою;
- чиновники у місцевих органах влади повинні знати російську і українську мови, до того ж ця можливість повинна враховуватися у разі підбору кадрів на роботу.

Якщо у вашій області російська буде визнана регіональною.

Законопроект передбачає, що в областях, де російська отримає статус регіональної мови, місцеві органи влади, об'єднання громадян, установи, організації, підприємства, посадові і службові особи, а також громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності і фізичні особи будуть зобов'язані використати, розвивати і захищати російську мову.

Акти всіх органів місцевої влади можна буде приймати і російською мовою (аж до повного ігнорування української), але публікуються на обох мовах.

Громадяни зможуть подавати російською мовою письмові або усні заяви до органів влади.

Російською мовою можна буде вести судочинство і досудове розслідування, дізнання і прокурорський нагляд, нотаріальне діловодство, соціальну і економічну діяльність, офіційне листування між органами влади.

За рішенням місцевого виборчкому вся документація для проведення виборів буде друкуватися російською мовою.

Документи про реєстрацію цивільного стану можуть бути російською мовою.

Документи про освіту можуть видаватися також російською.

Слід зазначити, що у разі визнання, скажімо, івриту в Одесі як регіональної мови, то всі "регіональні" переваги поширюються і на неї. Але визначатися "регіональність" мови буде залежно від кількості носіїв мови, що живуть на території. Згідно із законопроектом, таких людей має бути не менше 10 відсотків людей, що проживають на території загалом. Проект Закону "Про мови в Україні" може бути внесений на розгляд парламенту вже на цьому пленарному тижні.

Думки розділилися

"Той шлях, який вибрав Ющенко, був неправильним. Тому ми пішли абсолютно іншим шляхом", - каже регіонал О.Єфремов, додаючи, що з 2004 року Україну намагалися українізувати, але це не вдалося зробити. Заступник глави Верховної Ради України Микола Томенко зазначає, що Україна переживала різні періоди знищення своєї культури. "Я переконаний, що переживемо і це настання на українськість", - переконаний віце-спікер. Опозиція також обіцяє блокувати будь-які спроби "знищити українську мову".

Водночас Прем'єр-міністр Микола Азаров впевнений, що з прийняттям законопроекту будуть ліквідовані факти дискримінації російської мови. Правда, як пишуть ЗМІ, вже дуже давно у регіонах, де російська має всі шанси стати регіональною, про українську навіть не згадують: кінотеатри крутять фільми у російській озвучці, а органи влади вільно спілкуються російською мовою - залежно від потреб жителів.

Отже, допускають політологів, правляча партія напередодні місцевих виборів намагається підняти собі рейтинг на фоні проблем в економіці, які помітно вдарили по її іміджу. Інша, важливіша проблема полягає у протистоянні, яке може виникнути внаслідок прийняття законопроекту. Над суспільством у черговий раз проводять експеримент, результати якого можуть стати цілком передбачуваними для найбільш радикальних і розкольницьких сил в Україні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://news.liga.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: