зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

13.09.10

"Газпром" хоче злиття

Співробітництво "Нафтогазу" і "Газпрому" обов'язково повинно завершитися злиттям компаній. На першому етапі планується створення спільного підприємства, на другому - власне злиття, а по суті - поглинання "Нафтогазу". Про це заявив українським журналістам голова правління російського газового монополіста Олексій Міллер.

"Нам не цікава ідея створення СП заради самого СП", - підкреслив він. За словами Міллера, у випадку злиття Україна повинна буде віддати у власність "Газпрому" свою газотранспортну систему.

Той у відповідь профінансує її модернізацію і допустить українську сторону до розробки низки родовищ у РФ. І знизить ціни на газ для населення України до рівня аналогічних для населення Росії (зараз середній українець платить близько $ 100 доларів за тисячу кубометрів, середній росіянин - $ 60). Також голова "Газпрому" натякнув, що сама по собі, без газу, ГТС України не варта нічого. А заодно і заявив, що відмовлятися від будівництва "обхідного" газопроводу "Південний потік", як того просить Україна, Росія не збирається - мовляв, під нього вже є контрактні зобов'язання.

Зауважимо, в останні кілька місяців керівництво "Газпрому" різко активізувало зусилля з примусу України до співпраці в газовій сфері. Тим більше, що момент підходящий. Українська влада готова співпрацювати і поступатися російським колегам, що вже підтвердила ціла серія документів - починаючи від Харківських угод і закінчуючи перемогою в тендері на будівництво ядерного заводу в Україні російської корпорації ТВЕЛ. Робота йде не тільки з політиками, але і безпосередньо з громадською думкою України.

Так, "Газпром" зібрав пул з українських журналістів та за свій рахунок відправив їх у екскурсійну подорож по ключових об'єктах компанії. З єдиною умовою - підсумкові матеріали будуть узгоджені з піар-службою компанії. Саме перед ними Міллер і оголосив свої умови, які за тоном і змістом більше нагадують ультиматум.

Як це вже не раз траплялося, прагнення російської сторони до об'єднання під її крилом знову перевершило українську готовність до таких рішучих кроків. Міністр ПЕК Юрій Бойко заявив, що злиття "Нафтогазу" і "Гапромом" статися не повинно - "є чітка позиція Президента про паритет у таких питаннях". Неготовність йти на злиття підтвердив і прем'єр Микола Азаров. Як відомо, українська сторона також домагається від російської гарантій транзиту газу на 10-20 років вперед. "Умови, які пропонує Міллер, для України абсолютно неприйнятні - стверджує директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. - При злитті частка голосів "Газпрому" щодо "Нафтогазу" в управлінні новою компанією буде становити десь 95% до 5%. Такі умови неприйнятні для України як для держави і для команди влади, яка звикла використовувати прибуток від газових угод в особистих цілях.

Тому й ведеться мова про співпрацю на рівні СП - тим більше, що вся ГТС України "Газпрому" не дуже цікава, йому потрібні окремі трубопроводи та окремі газосховища. Інша справа - які аргументи застосує "Газпром". Ми ж бачимо, що вплив Росії на українську владу дійсно великий за швидкістю поступок останньої в усіх напрямках. Але в будь-якому випадку процес "злиття" буде максимально затягуватись. Благо це нескладно - на даному етапі таке злиття забороняють і українські, і російські закони.

Зауважимо, "Газпром" пропонує Україні участь у розробці низки газових свердловин при тому, що вона за законами РФ не дозволена іноземним компаніям. Так само як і експорт газу з території РФ по ним дозволений тільки "Газпрому". Що ж до пропозиції про зменшення цін для населення - в самій Росії діє програма рівнодоходності продажів, яка передбачає підвищення цін на газ для населення до експортного рівня до 2014 року. Якщо брати "середню температуру по палаті" - у середньому росіянин буде платити близько $ 300 за тисячу кубометрів".

Віктор Трегубов
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://news.finance.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/