зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

21.09.10

'Вона' відпрацювала; чому Захід робить аудит? (фото)

Аудит діяльності попереднього уряду, який на замовлення нинішнього уряду здійснює американська компанія "Траут Качеріс" (Trout Cacheris), має, передусім, політичне підґрунтя - вважає Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократії.
Юлія Тимошенко під час візиту до ГПУ у травні (з архіву УНІАН). Опозиція твердить, що її переслідують з політичних міркувань, влада говорить про боротьбу з корупцією.

Експерт також вважає, що винні у зловживаннях, якщо такі справді є, навряд чи будуть покарані.

Напередодні Trout Cacheris повідомила, що першим результатом перевірки стало Клацнути подання позову до американського суду проти компанії, яку підозрюють у шахрайських схемах при постачанні ліків для України.

Бі-Бі-Сі: Чому аудит в Україні стосовно державних справ має проводити іноземна фірма?

Сергій Таран: Тому що тоді буде виглядати, що цей аудит нібито незалежний. Якби аудит був замовлений в українській організації, то б виникло безліч питань щодо незалежності цієї організації та її політичної незаангажованості. У даному разі уряд намагається зробити так, ніби це незалежний аудит, який зроблений не де-небудь – в Росії, чи Китаї, а саме на Заході. Таким чином уряд сподівається, що ті прорахунки, які відбуваються в перші місяці його діяльності, можна буде легко списати на своїх попередників, посилаючись на результати нібито незалежного західного аудиту.

Бі-Бі-Сі: А з цього повинні будуть зроблені якісь висновки і дії, якщо виявляться порушення або винні у зловживаннях?

Сергій Таран: І тоді це буде дещо суперечити українському законові. Тому що слідчі дії на території України можна проводити лише за участі українських правоохоронних органів. Якщо цього не відбувається, то навряд чи факти з такого розслідування можуть стати основою для порушення кримінальної справи.
Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократії

Бі-Бі-Сі: Отже, або уряд сам собі шкодить, або в них є план, про який поки ще невідомо?

Сергій Таран: Я глибоко переконаний, що це розслідування, яке почав уряд, залучаючи західні компанії, має винятково політичну інформаційну мету.

Бі-Бі-Сі: Чи не думаєте ви, що в Україні певна частина виборців може подивитися на це абсолютно під іншим кутом - як визнання українською владою своєї нездатності вести власні справи, у своїй власній країні? Навіть провести розслідування можливих зловживань влади?

Сергій Таран: Я думаю, що не зовсім так, тому що на підставі аудиту уряд буде проводити свою власну діяльність. Але справді у діяльності цього уряду було вже чимало прикладів, коли він вдавався до послуг іноземних компаній, засвідчуючи свою нездатність робити це самому. Взагалі зараз перед урядом набагато гостріше питання - залишити рівень популярності уряду принаймні на тому рівні, на якому він був у “Партії регіонів” після завершення виборчої кампанії.

Бі-Бі-Сі: Боротьба з корупцією може бути досить серйозною і вдячною справою в українському суспільстві, де багато людей скаржаться на корупцію. Але у стороннього спостерігача може виникнути таке враження, що в Україні боряться переважно з минулою корупцією?

Сергій Таран: Ці дії розраховані зовсім на інший рівень сприйняття - на широкі маси, які переважно політикою не цікавляться. Їм треба лише яскравий привід, щоб звернути увагу: от, мовляв, уряд Тимошенко розікрав гроші і вивіз їх за кордон – ось це їм потрібно почути.

Бі-Бі-Сі:З іншого боку, якби дійсно виявили факти Клацнути корупції стосовно колишніх посадовців, і цьому б поклали край – це все ж таки був би позитивний результат, чи не так?

Сергій Таран: Так, річ у тім, що нинішня влада намагається знайти ці факти корупції, але їх дуже не просто довести. Тому що вся система роботи українського уряду побудована на такому колегіальному принципі, де високих чиновників важко спіймати на корупції. Буквально треба спіймати за руку, коли ті беруть хабарі, але ж вони достатньо далекоглядні, щоб особисто не брати хабарів.

Діяльність уряду побудована на колегіальних рішеннях, на голосуваннях, і кожен міністр може сказати, що це було загальне рішення, і я лише виконував волю уряду. А щоб знайти корупцію, прямо схопивши за руку, потрібно, аби чиновники і далі залишались у своїх владних кабінетах, за ними відповідно треба встановити стеження, що зробити теж дуже складно. Парадокс у тому, що нинішня влада не змінюватиме цю систему, бо зараз вони вже у кабінетах. Робити свою діяльність прозорою, і такою, яка буде зрозуміла для громадян і легкою для аналізу правоохоронних органів – це зовсім їм невигідно. Набагато вигідніше створювати постійні інформаційні приводи скандального характеру, які відволікають увагу громадян від того, що відбувається зараз, і від того, що в Україні так і не почалися системні реформи боротьби з корупцією.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: