зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.07.10

Глава УПЦ КП: Кирилу потрібний Янукович

Глава УПЦ КП Філарет переконаний, що чим більше буде політики в діях патріарха Московського і всієї Русі Кирила, тим більше він буде відштовхувати українських парафіян від Московського патріархату.

"Чим більше буде політики в діях Кирила, тим більше він буде відштовхувати від УПЦ (МП) та РПЦ українських віруючих. Тому що вони побачать, що вони належать до Російської церкви, а не до Української. А назва" Українська ... "- лише вивіска ", - сказав глава УПЦ КП в інтерв'ю тижневику Фокус.

При цьому він наголосив, що в УПЦ КП спокійно сприймають приїзд патріарха Кирила в Україну. "У боротьбі за вплив на українське православ'я Кирило принесе нам більше користі, ніж собі", - зазначив Філарет.

Крім того, відповідаючи на запитання про те, чи не є глава РПЦ посередником у контактах президента України Віктора Януковича з його російським колегою Дмитром Медведєвим, глава УПЦ-КП висловив думку: "Янукович не потребує посередників - він може безпосередньо виходити на Медвєдєва. Тим більше у них хороші відносини. Так що саме Янукович потрібен Кирилу ".

Коментуючи питання автокефалії Української церкви, глава УПЦ КП Філарет зазначив: "Вона вже є. Справа тепер у її визнанні. І визнання буде, тільки ми не знаємо коли". Він також додав: "Для Української церкви не має значення, хто стане її патріархом, коли вона буде єдиною і буде визнана автокефальною. Об'єднання може відбутися на Соборі. І Собор обере єдиного патріарха для Української церкви. І не має значення, хто це буде - Петро, Іван, Михайло, Володимир чи Філарет. Головне - об'єднатися ".

Як повідомлялося, раніше єпископ Одеський і Балтський Української православної церкви Київського патріархату Яков заявив, що візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україну і Одесу - спроба реставрувати минуле, атеїзм і комунізм.

Увечері 20 липня до України прибув глава РПЦ патріарх Кирило. Вчора, 21 липня, він в Одесі відслужив першу літургію і освятив Спасо-Преображенський кафедральний собор.