зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.07.10

Зростання цін на газ загрожує соціальним вибухом

Зростання цін на природній газ - це чергове соціально та політично необґрунтоване рішення, яким влада вкотре порушує свої передвиборчі обіцянки та нехтує засадами Конституції України.

Про це йдеться в заяві Львівської обласної організації ВО «Свобода» щодо підвищення з 1 серпня 2010 року цін на природній газ, що використовується для потреб населення, повідомили ZAXID.NET у прес-службі партії.

Заяву подаємо в повному обсязі.

«Зростання цін на природній газ - це соціально вибуховий крок, що став наслідком політичних домовленостей з Росією, оскільки узаконене Верховною Радою зростання терміну перебування російського Чорноморського флоту в Україні до 25 років мало забезпечити 30% знижки в оплаті за постачання природного газу та економію для бюджету країни до 4 млрд доларів США. Також президент гарантував не підвищувати ціни на газ і комунальні послуги для населення.

Рішення про підвищення на 50% роздрібних цін на природний газ для населення та граничних цін для підприємств ТКЕ Кабінет міністрів пояснює необхідністю їх приведення до економічно обґрунтованого рівня. Водночас, очевидно, що першопричиною такого рішення є виконання вимог МВФ з метою отримання чергового валютного кредиту в сумі близько 15 млрд. дол. США. Значна частина майбутнього кредиту МВФ буде використана на повернення попередніх кредитів владних структур та в умовах відсутності в країні прозорої і контрольованої програми постачання газу для дотацій наближених до влади підприємств паливно-енергетичного комплексу. Українці ж отримають зростання заборгованості перед міжнародними валютними структурами, а Україна – зростання економічної та політичної залежності від іноземних держав.

Водночас в Україні зменшується видобуток власного природного газу, паливо використовують неефективно. Очевидно, що отримані кредити МВФ та надходження від зростання цін на газ використають не з метою інвестування в газо виробництво в Україні, а для зростання обсягів закупівлі російського газу та штучного збільшення потреби в ньому.

Львівська обласна організація ВО «Свобода» переконана, що діяльність НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Укрнафтогаз» є економічно непрозорою і потребує контролю держави. Зростання видобутку власного природного газу з низькою собівартістю та його використання для потреб населення має стати стратегічною функцією держави і першочерговим соціальним завданням влади. Альтернативу до приватизації галузі видобутку газу на місцевому рівні ми бачимо в створенні газовидобувних підприємств комунальної власності.

Запропонована владою спрощена система отримання субсидій - це чергова популістська обіцянка, виконання якої неможливе у зв’язку з дефіцитом державного бюджету. Зростання заборгованості в оплаті праці, що становить в Україні понад 1 млрд 880 млн гривень, засвідчує нездатність держави гарантувати виплату заробітної плати та пенсійне забезпечення, проводити соціальну політику захисту населення, доходи якого знаходяться за межею бідності. Очевидно, що за умови відсутності реструктуризації боргів населення за комунальні послуги, зростання заборгованості в оплаті праці, основна частина споживачів газу не зможе розраховуватися за споживання природного газу.

Ми вважаємо, що зростання тарифів за споживання газу населенням є можливим лише за умови рівнопропорційного зменшення обсягів його використання, що може бути досягнуто шляхом довготермінових інвестицій в технології енергозбереження. Оскільки лише у Львівській області за 2009 рік використання природного газу зросло на 12%, ми пропонуємо розробку реальних програм енергозбереження на рівні місцевих органів самоуправління.

Львівська обласна організація ВО «Свобода» вимагає в Кабінету Міністрів та Верховної Ради України не допустити зростання цін на природній газ, що використовується для потреб населення».