зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

01.06.10

У Верховній Раді занепокоєні: Львів видає не такі книжки, як слід!

Анонсоване на нині привітання голови Львівської ОДА Василя Горбаля працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження з нагоди професійного свята по півгодинному марному очікуванні…не відбулося.

Хоча саме свято у форматі тісної спілки нагороджувальників та нагороджених таки у Львівському палаці мистецтв мало місце. Окрасою його стали концертні виступи вихованців ЛССМШІ ім. С. Крушельницької, дитячого шоу «Кадрики» та ведучих урочистої програми Ірини Венгрин-Климович і поета та барда Олеся Дяка. Останній вельми втішив таємницями родинної біографії відсутнього голови ЛОДА Василя Горбаля та постійною плутаниною посад львівських владців, не забуваючи при цьому рекламувати власну книжкову продукцію.

Одному із кілька разів переплутаних достойників випало замість Василя Горбаля привітати працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження з нагоди професійного свята, яке насправді Україна вже відзначила минулої суботи. Ігор Держко, назвавши видавничу галузь лідируючою в області, а обласний центр – столицею книговидавничої справи країни, вручив грамоти ЛОДА директору видавництва «Світ», Ігорю Мельнику, проректору з наукової роботи УАД Володимиру Маїку, директору поліграфічного центру НУ «Львівська політехніка» Івану Паров’яку, засновнику видавництва «Астролябія» Олегові Фешовцю, директору видавництва «Сполом» Олегу Дуку, письменникові Миколі Петренку, очільнику книгозбірні «Просвіта» Ярославові Макару.

Перший заступник голови Львівської облради Роман Ілик, від імені всіх переплутаних чиновників зауважив: «Добре, що поети не розбираються у наших посадах. Це нам тільки додає». Після цього, нагадавши, що «в нас і перша друкарня була, і перша книга видана», він повідомив, що 2010 року в обласному бюджеті на потреби галузі передбачено всього лиш 700 тис. грн. і нагородив цінними подарунками завідувача кафедри графічного дизайну УАД Володимира Стасенка та Івана Бобеля із НДПІ.

Українську академію друкарства у своєму вітальному слові відзначив і також переплутаний заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів. Міський чиновник, зокрема, спопуляризував традиції Форуму видавців та програми підтримку українського книговидання. Власне, одну із таких підтриманих бюджетними коштами книжок прийшлась не до шмиги центральній владі. «У Верховній раді з’явилися цікаві нотки, що ми якусь не таку книжку підтримали». Але ми все робимо правильно», – сказав Василь Косів і нагородив грамотою міського голови Роксолану За церковну із УАД та директора «Галицької видавничої спілки» Ярослава Сватка, який саме й видав оту книжку «УПА у запитаннях і відповідях».

Від очільниці управління у справах поліграфії радіо і телепростору ЛОДА Оксани Бойкович численні колективи друкарень та окремі керівники й науковці також отримали грамоти.