зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

01.06.10

Янукович запропонував Раді гарантувати розвиток і захист російської мови

Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді гарантувати вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України.

Про це сказано в проекті закону № 6451 Про основи внутрішньої і зовнішньої політики, зареєстрованому в Раді 1 червня.

"Забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України", - йдеться в пункті законопроекту про основи внутрішньої політики в гуманітарній сфері.

Крім цього, Президент пропонує закріпити серед засад внутрішньої політики в гуманітарній сфері удосконалення системи освіти, введення принципів та стандартів Болонського процесу у вузах, забезпечення ефективного захисту прав інтелектуальної власності, забезпечення свободи засобів масової інформації, створення умов для розвитку інформаційних технологій та інформаційного суспільства, створення громадського мовлення і надання держпідтримки національному інформаційному просторові.

Також Янукович пропонує визначити однією з основ внутрішньої політики в гуманітарній сфері реформування системи охорони здоров'я, розвиток страхової медицини, зокрема, шляхом запровадження загальнообов'язкового державного медичного страхування.

Крім того, законопроект, регламентуючи основи внутрішньої політики у сфері національної безпеки, встановлює необхідність зміцнення обороноздатності країни, реформування Збройних сил, забезпечення поступового переходу до комплектації ЗС на контрактній основі, забезпечення реалізації гарантій соціального захисту військовослужбовців.

Також законопроект регламентує основи внутрішньої політики у сфері розвитку держави, у сферах розвитку місцевого самоврядування та стимулювання розвитку регіонів, в економічній, соціальній, екологічній та гуманітарній сферах.

Згідно з документом, контроль за дотриманням внутрішньої і зовнішньої політики здійснюють парламент, Президент, Рада національної безпеки і оборони, Кабінет Міністрів, інші органи державної влади в межах своїх повноважень.