зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

01.06.10

Екс-глава Центробанку РФ у суді назвав "нісенітницею собачою" звинувачення на адресу Ходорковського

Колишній глава Центробанку Росії Віктор Геращенко назвав висунуті проти екс-голови ЮКОСу Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО Менатеп Платона Лебедєва звинувачення в розкраданні 350 мільйонів тонн нафти "нісенітницею собачою".

У вівторок, 1 червня, суд допитав Геращенка, який з 2004 по 2007 рік був головою ради директорів ЮКОСу, як свідка з боку захисту.

"Я вважаю, що це неправомірне звинувачення, про те, що нафту крали. Інакше ЮКОС не міг бути найбільшою компанією, навіть обігнавши в певний час ЛУКОЙЛ", - сказав свідок.

За його даними, компанія Ексон Мобіл пропонувала викупити пакет акцій ЮКОСу за 40 мільярдів доларів, що було б неможливо, якби компанією було здійснено такі великі розкрадання.

Нагадаємо, 24 травня колишній російський прем'єр Михайло Касьянов, який виступив у суді у справі Ходорковського і Лебедєва, заявив, що обвинувачені не могли викрасти 350 мільйонів тонн нафти, оскільки діяльність усього нафтового сектора ретельно контролювалася урядом. При цьому, на думку Касьянова, методи роботи в ЮКОСі нічим не відрізнялися від практики інших провідних нафтових компаній.

Зазначимо, що адвокати Ходорковського намагаються викликати до суду й інших високопоставлених колишніх і чинних чиновників, у тому числі Володимира Путіна. Поки суд погодився на допит колишнього міністра економіки Германа Грефа і чинного міністра промисловості і торгівлі РФ Віктора Христенка.

***

Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва у 2005 році було засуджено до восьми років позбавлення волі, в тому числі, за шахрайство і ухилення від сплати податків. У 2006 році проти них було порушено другу кримінальну справу за звинуваченням у легалізації 450 мільярдів рублів і 7,5 мільярда доларів з 1998 по 2004 роки. Звинувачення пов'язані з розкраданням акцій, що належать державі, а також із привласненням нафти і легалізацією коштів, виручених від її продажу. Підприємці свою провину не визнають.

17 травня Мосміськсуд продовжив термін арешту Ходорковського і Лебедєва до 17 серпня.