зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

14.10.10

У Сумах ПР підкуповує виборців - журналіст

Головний редактор сумської газети "Панорама" Євген Положій розповів Бі-Бі-Сі про, як стверджує він та його колеги, купівлю Партією регіонів голосів виборців за технологією мережевого маркетингу. Натомість у Партії регіонів ці звинувачення назвали "чорним піаром".

Окрім пана Положія та його колег, до розслідування долучилися представники низки місцевих громадських організацій. Вони твердять, що мають докази того, що підкупом виборців займається Партія регіонів.

До правоохоронних органів учасники розслідування поки що не зверталися, натомість вони оприлюднили результати свого розслідування у пресі, зокрема, в газеті, а також представили на прес-конференції.

Пан Положій наголошує, що він та його соратники мають серйозні докази, які можна буде представити у суді: "Тобто, я з абсолютною впевненістю можу сказати і можу довести у будь-якому суді. У нас є всі факти".

Положій: мережевих тренерів запросив губернатор

В ефірі програми "Ранок з Бі-Бі-Сі" Євген Положій розповів, що, за його даними, на Сумщині побудована система мережевого маркетингу: "Кожен мережевий тренер бере 5 людей, і вони заповнюють анкети. За кожну анкету спочатку було 15 гривень, зараз – 10. ... Кожен з цієї п’ятірки набирає наступну п’ятірку. Тобто, якщо перший тренер набрав 5 людей, наступні 5 набирають вже 25, і так далі".

За словами пана Положія, кількість заповнених анкет можна було простежити на Інтернет-сайті: www.mlmagitator.com. Для того, щоби зайти на цей сайт, необхідно мати пароль та логін, які, твердить сумський журналіст, у нього є.

Учасники розслідування скопіювали звідти інформацію і порівняли кількість заповнених анкет на початку вересня і зараз: 7-го вересня їх було 17 тисяч, а напередодні, за даними пана Положія, 130 тисяч. Цих людей, як розповідає сумський журналіст, збирають у так звані "клуби виборців", де з ними працюють тренери: "Ходять на так звані клуби виборців, де з ними працюють спеціальні мережеві тренери, яких губернатор Сумської області Юрій Чмир запросив з усієї України".

Пан Положій каже, що агітацією на зустрічах клубу виборців займаються державні чиновники і навіть священики: "Цих людей, які заповнили анкети, запрошують для того, щоб вони змогли отримати гроші, і це є умова на клубі виборців, де їх напряму агітують мери міст, чиновники державної сумської адміністрації, священики Московського патріархату і, звісно, депутати Партії регіонів".

Учасники журналістського розслідування твердять, що людей двічі або навіть тричі заохочують приходити на ці зустрічі, бо на них віддають гроші. Але, розповідає журналіст, одразу дають лише частину, решту обіцяють вже після виборів: "Тобто, гроші даються не в день виборів, не потрібно нічого фотографувати на мобільний телефон, не потрібно жодних каруселей…".

На запитання Української служби Бі-Бі-Сі, чи зверталися учасники розслідування за офіційними коментарями до представників місцевої влади, пан Положій зазначив, що через побоювання, що надсилання та отримання відповіді на інформаційний запит може затягти публікацію отриманих даних, цього не зробили.

"І якщо ми відправимо запит інформаційний, то вони можуть мовчати досить довго, і ми тоді вже не зможемо опублікувати це розслідування. Як тільки газета з’явиться у світ, як тільки про це почує Україна, це прочитають сумчани, я думаю, що хай вони говорять стільки, скільки захочуть", - пояснив він.

ПР: народ усе зрозуміє, а чорний піар хай буде на їхній совісті

Українська служба Бі-Бі-Сі звернулася за коментарем до прес-служби Сумської облдержадміністрації, але там поки що відповіді не надали. Натомість, голова фракції Партії регіонів у Cумській міській раді Сергій Науменко в інтерв’ю Бі-Бі-Сі назвав обвинувачення у підкупі виборців чорним піаром: "У мене шок, розумієте… Чорний піар у нас завжди був, є і буде. … Як представник партії я просто обурений".

Пан Науменко припустив, що, ймовірно, його політична сила не буде оскаржувати звинувачення пана Положія та його колег у суді, оскільки не вбачає у цьому сенсу: "Реагувати на цю людину? Який сенс… Знаєте – собака гавкає, а караван йде. Подивимося, що буде далі. Я думаю, що жодних судів не буде. У нас вільна преса".

На запитання Бі-Бі-Сі, чи проводилися на Сумщині зустрічі клубів виборців, про які зазначав пан Положій, депутат міськради сказав: "Розумієте, все можна вигадати і домислити так, як це вигідно комусь. … Зараз кожен мажоритарник намагається зробити собі ім’я, якщо наші чи інші кандидати проводять якісь, як їх назвати… збори… то це особиста справа кожного депутата-мажоритарника, бо він iде у цей округ, але як це називати? Якісь клуби? Та про що ви говорите!".

Пан Науменко зазначив, що його політична сила не вважає за потрібне щось доводити: "Народ зрозуміє, а те, що хтось якісь гроші на цьому заробив, на чорному піарі, то хай це буде на їхній совісті".

Громадські організації скаржаться, влада заспокоює

Місцеві вибори в Україні пройдуть 31 жовтня. Їхня організація вже викликала чимало нарікань з боку опозиційних та громадських організацій. Ще на етапі ухвалення закону про вибори опозиція заявляла, що його норми обмежують виборчі права багатьох політичних сил.

Днями свій звіт "національної кампанії громадського спостереження за місцевими виборами" презентувала Громадянська мережа "Опора".

Серед загроз демократичному та прозорому волевиявленню "Опора" назвала "порушення балансу представництва політичних сил в територіальних виборчих комісіях".

Занепокоєння експертів "Опори" також викликають випадки відмови кандидатам у реєстрації на підставі причин, непередбачених законом. Вони припускають, що подекуди реєстрація кандидатів була використана "як інструмент недобросовісної боротьби проти конкурентів".

Натомість влада твердить, що робить все, щоби місцеві вибори в Україні пройшли чесно і прозоро.

11 жовтня віце-прем'єр-міністр Віктор Тихонов під час зустрічі з передвиборчою місією Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи зазначив, що уряд вживає всіх необхідних заходів задля проведення місцевих виборів "у безумовній відповідності до положень Конституції України, виборчого законодавства держави, стандартів Ради Європи".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: