зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

14.10.10

Історична наука не повинна залежати від того, хто прийшов до влади в країні, - історик

«Відмінне трактування деяких історичних періодів в різних частинах України не є чимось новим.

Подібний досвід зокрема переживає Німеччина, Іспанія, Бельгія. Завдання істориків в тому, щоб використовувати різноманітні історичні джерела для кращого розуміння процесів, які відбувалися в різних частинах країни протягом тривалого часу. Про це заявив Марк фон Хаґен, професор історії університету штату Арізона під час міжнародної конференції науковців з України, Росії, Білорусі, США та Західної Європи, що триває 8-10 жовтня в УКУ.

Про це ZAXID.NET повідомили у відділі інформації і зовнішніх зв’язків УКУ.

"Багато громадян, намагаючись забути своє радянське минуле, хоче, щоб Україна стала відразу національною державою, подібно як Франція, Німеччина, Великобританія, Іспанія, – зауважив професор фон Хаґен. - Однак, це ретроградний шлях, бо всі ці країни були сформовані протягом століть . Україна відрізняється від цих країн, бо процес націотворення в Східній Європі відрізняється від західноєвропейської моделі творення держави".

Водночас, Марк фон Хаґен застеріг від того, щоб "не впадати в спрощений спосіб трактування історії України, як історії виключно українців і не закриватися в форматі державного історіографічного підходу. Історична наука не повинна залежати від того, хто прийшов до влади в країні. Поряд з Вами віддавна живуть поляки, росіяни, кримські татари, євреї. Вони впливали на формування країни, взаємодіяли з корінним населенням і відкинути це є історичним невіглаством".

Довiдка

Марк фон Хаґен - викладає російську, українську і євразійську історії в університеті штату Арізона. Працював в Колумбійському університеті. Здобув освіту у Джорджтаунському університеті, університеті Індіани і Стенфордському університеті. Викладав в Стенфордському та Єльському університетах, Вільному університеті Берліна та Вищій Школі досліджень соціальних наук в Парижі
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: