зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

14.10.10

В Україні активізувалися переслідувані колишньою владою проросійські сили

З приходом до влади команди Віктора Януковича переслідувані колишньою владою проросійські організації знову активізувалися в Україні, пише видання Корреспондент.

Після приходу до влади Віктора Януковича русофільськими організаціями перестала цікавитися Служба безпеки України і більшість з тих, хто був фігурантами оперативних справ українських контррозвідників, відчули довгоочікувану свободу.

"Наїзди чекістів припинилися, і тепер якщо і виникають тертя, то хіба що з одеською місцевою владою", - запевняє Корреспондент координатор одеського Добровільного об'єднання захисників об'єднаної Русі (Дозор) Марія Більчак.

Члени її офіційно визнаної організації - часті учасники демонстрацій, які їх політичні опоненти називають не інакше як антиукраїнськими. "Рік тому ми захищали пам'ятник Катерині II від українських націоналістів, а тепер запустили проект про справжню історію Новоросії", - повідомила Більчак.

Для початку дозорівці хочуть провести масштабний автопробіг, приурочений до дати взяття російськими військами турецької фортеці Хаджибей, на місці якої і виникла Одеса. "Ми хочемо нагадати справжню історію Одеси", - говорить Більчак. "Російську історію", - після короткої паузи додає вона.

Не менш масштабні плани виношує і Дмитро Одінов - лідер Слов'янської єдності (СЄ), організації, що базується в Одесі, яка ратує за об'єднання Росії, України і Білорусі в єдину державу. "Ми хочемо побудувати єдину слов'янську державу на єдиній російській землі", - каже Одінов. У 2010 році Слов'янська єдність, що не має офіційної реєстрації в Україну, встигла відкрити в Москві своє відділення, що займається вербуванням членів у Росії. У найближчому майбутньому, за словами Одінова, осередок СЄ з'явиться і в Придністров'ї.

Як пише видання, не тільки в Одесі проросійські сили відчули полегшення. За нинішньої влади друге дихання відкрилося й у кримських прихильників російської ідеї. Найбільша проросійська організація півострова, Російська громада Криму, за словами її голови Сергія Цекова, зросла з 10 тисяч членів до 16 тисяч. "Зараз ми поступаємося за чисельністю [на півострові] лише осередкам Партії регіонів", - задоволений Цеков.

За словами екс-керівника СБУ Валентина Наливайченка, при ньому Одеська область і Крим були місцем серйозної роботи спецслужб. Однак коли на Банкову прийшла нова команда, орієнтована на поліпшення відносин з Кремлем, боротьба з проросійськими організаціями, за словами лідера УНП Костенка, закінчилася. "Ще рік тому активно виступити зі своїми акціями означало нарватися на профрозмови в СБУ. Тепер же тертя з есбеушниками не виникає", - заявила Більчак з Дозору.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: