зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

09.06.10

Саакашвілі: Росія втрачає позиції на пострадянському просторі

Президент Грузії Михайло Саакашвілі вважає, що Грузія не є "жертвою великого торгу" між США і Росією, а сфера впливу Москви на пострадянському просторі істотно скоротилася.

Про це грузинський лідер заявив в інтерв'ю французькій газеті Le Monde напередодні візиту до Парижа, який відбудеться 8-9 червня.

Саакашвілі наголосив, що не йдеться про якусь "ялтинську" або "мюнхенську" дипломатії. "Американці хочуть бути прагматиками, але не за рахунок своїх основних цінностей. Ми постійно отримуємо від Вашингтона запевнення, що стосуються захисту нашої територіальної цілісності. Грузія буде одним із ключових питань, що обговорюються у ході майбутнього візиту президента Обами до Москви. Останнє, чого ми хочемо, це стати полем битви. Краще бути полем переговорів", - зазначив грузинський президент.

Він визнав, що останнім часом Грузія опинилася у відносній політичній ізоляції. Водночас, за словами Саакашвілі, "сфера російського впливу значно зменшилася".

"Чи дійсно росіяни перемогли в Киргизстані? Сумніваюся. Ситуація там видається важкою та нестабільною. Росіяни відштовхнули від себе країни Середньої Азії. В Україні, чим вищими стають їхні вимоги, тим менше вони задовольняються. У СНД не працює жоден механізм. Росія намагається бути м'якою з ЄС і жорсткою з сусідами. Але сусідам не подобається такий жорсткий контроль без будь-яких стимулів. Вся ця сфера змінюється", - наводить видання слова грузинського президента.

Говорячи про можливу нормалізацію відносин Тбілісі з Москвою, Саакашвілі заявив: "Ми не дурні і не самогубці. Дуже неприємно мати ворогом Росію. Ми високо цінуємо російську культуру. Наші народи дуже багато пов'язує. Ключ до всього - у модернізації Росії. Або ця феодальна система прийде до цього лібералізму і демократії, або у країни будуть величезні проблеми".

Президент Грузії також вважає, що Росія зараз переживає період великих коливань. "Всі ми хочемо, щоб Медведєв щось собою представляв. Особливо я, хоча він сказав про мене стільки поганого. Але в Росії традиційно були президенти, позбавлені ваги. При Сталіні головою Верховної Ради був Михайло Калінін, дуже м'який ліберал, деяких членів сім'ї якого було репресовано. Сподіваюся, Медведєв - не сьогоднішній Калінін", - сказав Саакашвілі, зазначивши також, що Росією управляє не прем'єр-міністр чи президент, а Путін і ФСБ.

Нагадаємо, раніше Саакашвілі заявляв, що повернення Грузії до сфери впливу Москви позбавить Європу і НАТО партнера, закриє ринки регіону і доступ до центральноазійських енергоресурсів.

У свою чергу президент РФ Дмитро Медведєв неодноразово заявляв, що не збирається мати жодних справ з нинішнім президентом Грузії і той є персоною нон-ґрата для Росії.