зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

09.06.10

Стартувала чудова акція – «Одеса спілкується українською»

За словами координатора ГО «Одеса спілкується українською!» Антона Сокольчука, «метою акції є значне збільшення кількості одеситів, які спілкуються щодо службових питань і в повсякденному житті українською мовою. Бо не секрет, що україномовних громадян в Одесі більше, ніж намагаються довести представники певних сил».

Координатор акції вважає, що позиція певних партій і структур у мовному питанні є явно деструктивною. Він нагадав, що навіть облдержадміністрація одноосібним рішенням свого керівника нещодавно вийшла зі складу засновників єдиної в Одесі україномовної газети «Чорноморські новини». При цих умовах багато, воліючи не виділятися з загальної маси, нерідко «переходять на суржик, що в нашому місті вважається російською мовою», – додав Сокольчук, – передає «Кореспондент».

Першим етапом акції стало поширення інформації про її проведення в мережі Інтернет та друкованих виданнях – від «Чорноморських новин» до офіційного сайту НСЖУ. Також вирішено поширити інформацію про акцію на різних форумах, блогових платформах, на власних сайтах.

Утім, зазначають організатори акції, здивувала позиція деяких інтернет-видань, які розмістили і негайно вилучили зі своїх сторінок відповідну інформацію.

На форумах почалося жваве коментування цієї ініціативи. Одні підтримали її, реакція інших – «досить жорстка і груба, включно з нецензурними висловами. Причому найбільше негативу виплеснула російськомовна аудиторія мережі, причому навіть не з українських територій. Хоч це не дивно, зважаючи на стійке несприйняття нашими російськими «друзями» всього українського», – констатував Сокольчук.

До поширення інформації відразу приєдналися більш ніж десяток спільнот у різних соціальних мережах.

На думку Сокольчука, який відкрив блог, «акція не повинна відбуватися стандартно – з розгортанням на вулицях агітаційних наметів і збором підписів. Значно більше користі буде від кожного українського слова, вимовленого його прихильниками на вулиці, в транспорті, на роботі».

Нагадаємо, депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін заявив, що Росія може розглянути питання про надання українській мові статусу державної.