зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

20.09.10

Вояки ОУН-УПА та політв’язні на виборах у Львові підтримають чинного мера

Товариство політичних в’язнів і репресованих та Братство вояків ОУН-УПА у Львові заявляють про підтримку на виборах міського голови Львова чинного мера Андрія Садового.

"З приходом до влади Андрія Садового мені набагато легше стало працювати", – наголосив голова Всеукраїнського Товариства політичних в’язнів і репресованих, голова Львівського обласного осередку Товариства Петро Франко. З його слів, йдеться, зокрема, про роботу щодо "увічнення пам’яті визначних діячів", а також про "правдиве висвітлення історії".

Серед прикладів роботи у цьому напрямку, Петро Франко назвав проведення двох Всеукраїнських зборів українських малолітніх політичних в’язнів, яких, зі слів П.Франка, в Україні є близько 14 тисяч, а також встановлення меморіальної таблиці Митрополитові Андрею Шептицькому.

Водночас він розповів: "На Янівському кладовищі, на полі №50, поховано 28 немовлят, яких було замордовано у тюрмах (на вул. Замарстинівській та вул. Городоцькій). Коли ми тільки починали цим займатися, до нас приходили жінки вже похилого віку, дуже плакали і просили допоможіть занити "мого Івася", чи "мою Катрусю": "Бо дитину прямо з камери забрав від мене слідчий і не знаю, куди дитина поділася". Ми почали розпрацьовувати проект встановлення пам’ятника цим дітям. Не буду зараз критикувати попередніх голів, та це вже можна було давно зробити. Та на сьогодні вже майже все підготовлено, є проект, на державному рівні ідентифіковано останки, є підтвердження. Там буде стояти пам’ятник. Правда, не знаю, чи до кінця року встигнемо".

Своєю чергою голова Львівського крайового Братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк наголосив, що в останні роки у місті двічі відзначили Свято героїв, встановлено нормальні доплати до пенсій політв’язням і репресованим на місцевому рівні.

"Ми 17 літ добивалися від влади, щоб братство УПА мало цвинтар, бо в інших містах це вирішено, а у нас все робилося ніби з-під каменя. Нарешті роботи розпочато, першу частину ми освятили", – сказав Олесь Гуменюк і додав, що також є поступ і в роботі з Музеєм визвольних змагань.

Нагадаємо, ряд політичних сил вже заявили, що підтримуватимуть Андрія Садового на виборах міського голови, які відбудуться 31 жовтня. Серед них Українська республіканська партія "Собор" та Республіканська Християнська партія.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: