зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.08.10

Українцям Донбасу треба допомогти

Заочна дискусія між заступником глави адміністрації президента України Ганною Герман і письменником Юрієм Андруховичем стосовно “українськості” України і окремих регіонів отримала розвиток у розмові Бі-Бі-Сі з поетом Леонідом Талалаєм.

Юрій Андрухович, говорячи про Донбас, Крим та інші регіони, де переважно мешкають ті, хто називає себе російськомовним населенням, каже: “якщо вони не хочуть бути частиною України, можливо, їм варто від’єднатися від України”.

На що Клацнути Ганна Герман заперечує, що це “заклики до сепаратизму: неважливо, якою мовою любиш Україну”.

До цієї дискусії долучився поет Леонід Талалай, виходець з Донбасу, міста Горлівка. В інтерв’ю Бі-Бі-Сі він говорить про те, чи хвилюють порушені питання самих донбасівців.

Леонід Талалай: Як людина, яка виросла в Донбасі, можу сказати, що такі питання раніше не порушувалися. Було тяжіння до “донбаського патріотизму”, мовляв, Донбас дає вугілля і таке інше, а от щодо відокремлення – скільки я жив у Донбасі, я такого не відчував.

Бі-Бі-Сі: Ви вважаєте себе у цьому сенсі типовим донбасівцем?

Леонід Талалай: Думаю, так. Я завжди захищав, як типовий донбасівець, не тільки українців на Донбасі. Там приблизно 60% українців, але також є греки, білоруси, вірмени… Начальство Донбасу хизується, що представлено майже сто різних національностей. Це все так, але мені завжди хотілося, щоб, наприклад, греки залишалися греками, білоруси білорусами… Греки - згуртований народ, вони мають можливість видавати книжки, вчитися в школах та інше. А от білоруси, яких набагато більше в Донбасі, ніж греків, нічого там не мають. Тому мені дуже прикро. Ми багато говоримо про Хартію європейську, про те, що треба підтримувати національні меншини. Тому тут є проблема - як підтримати білорусів, які живуть в Донбасі.

Бі-Бі-Сі: А чи не проблема – як підтримати українців, які живуть в Донбасі, адже вони фактично зросійщені?

Леонід Талалай: Так, це ще глобальніша проблема, але зараз її вирішити важко. Тому що та машина, яка працювала на зросійщення всіх і вся, зробила свою справу. І повернути людей до рідної мови важко, хоча там є дуже багато людей, які б хотіли повернутися, але є проблема зі школою, з політикою… Зрозуміло, що без вирішення на державному рівні цієї проблеми нічого не буде.

Бі-Бі-Сі: Ганна Герман в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказала доволі суперечливо, що з одного боку, “не можна насаджувати українськість, зокрема, в Донбасі і Криму”, а з іншого, вона закликає “іти на Схід з українською ідеєю”. То хто мав би відроджувати українськість, все ж таки влада?

Леонід Талалай: Безперечно, насамперед, йде мова про підтримку шкіл, підтримку української культури на Донбасі, газет, тому що там безліч російських газет, і лише 2-3 українських. На те, щоб людина усвідомила, що вона українець і живе в Україні, все-таки потрібен час. І не треба робити таких поспішних заяв як Андрухович, час усе виважить і нормально спрямує.