зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.04.10

Норвегія розсекретила архів: місцеві фашисти просили Гітлера передати їм частину України і Білорусі

Норвезькі колабораціоністи багаторазово просили фашистську Німеччину передати їм низку радянських територій, випливає з уперше опублікованих документів Національного архіву Норвегії.

Як повідомляє AFP, на сайті Архіву у зв'язку з 70-ю річницею німецького вторгнення до Норвегії 9 квітня 1940 року було розміщено близько 5 тисяч документів періоду Другої світової війни.

При цьому 281 кидає світло на прагнення пронацистської партії Національна згода (Nasjonal Samling), на чолі якої стояв Відкун Квіслінг, який з лютого 1942 року обіймав посаду міністра-президента окупованої Норвегії, розширити територію Норвегії за рахунок Радянського Союзу.

Партія Національна згода "проводила активну кампанію з метою переконати владу Третього рейху передати під норвезьке управління частину території СРСР", швидкої перемоги над яким чекали в Норвегії, наголошується на сайті Архіву.

Незадовго до нападу Гітлера на Радянський Союз уряд Квіслінга утворив в Осло Російське управління та інститут під назвою Austrveg для втілення в життя своїх ідей про розширення простору в східному напрямку.

Норвезькі фашисти спочатку попросили для себе протекторат біля Мурманська, але зустрівши німецьку відмову, звернули свої погляди на території сучасних України та Білорусі, відзначає агентство. Міністри уряду навіть відвідали окуповану Україну з метою "застовпити" для себе частину її території.

Провідний дослідник розташованого в Осло Центру вивчення Голокосту Тер'є Емберланд відзначив, що "кидають світло на ступінь співробітництва норвезьких колабораціоністів і нацистської Німеччини у розробці планів геноциду на Сході".

Однак керівник СС Генріх Гіммлер не був зацікавлений у створенні норвезьких протекторатів на території СРСР і замість цього пропонував використовувати норвежців як "озброєних фермерів", що допомагають колонізувати захоплені землі. Після війни Квіслінг був відданий під суд як зрадник і страчений 24 жовтня 1945 року.

Нагадаємо, навесні минулого року свої архіви розсекретило МЗС КНР, згідно з якими "великий керманич" Мао Цзедун пропонував Японії "звести рахунки" з СРСР щодо територіального питання і повернути Курили під юрисдикцію Токіо.