зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.04.10

У «Тюрмі на Лонцького» розкриють загадку Норильського повстання

11 квітня, о 13.00 у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові демонстрували документальний фільм «Загадка Норильського повстання».

Цикл «Загадка Норильського повстання» (2003–2006) розповідає про повстання в’язнів сталінських таборів у Норильську на півночі Росії влітку 1953 року. Його ініціаторами стали політичні в’язні з усього Радянського Союзу, серед яких було близько 70 відсотків українців. Акція непокори в таборах тривала кілька місяців. У табірних пунктах повсталі створили територію свободи із власним самоврядуванням і висунули радянському керівництву низку політичних вимог. Повстання було придушене спецвійськами НКВД, а його ініціатори розстріляні.

«Можна пишатися тими людьми, які обрали небезпеку свободи замість безпечного рабства. І всі ми – боржники перед ними. А з історичного погляду, страйки в таборах виникли не в 1953 році, а значно раніше. Власне, це було продовження визвольної боротьби і нашої УПА, й прибалтійських «зелених братів», і народів Кавказу. В’язні просто зобов’язані були морально продовжувати цю боротьбу, яку почали ще на волі. Мета кіноциклу – визнати ОУН-УПА українською армією. Щоб воякам дали заслужені нагороди на високому рівні. Щоб ці герої не бідували, – сказав режисер фільму Михайло Ткачук, який дав дозвіл на демонстрацію своїх творів у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів.

Кіноцикл Ткачука складається із чотирьох стрічок, що розповідають про події п’ятдесятрічної давнини: «За ґратами Півночі», «Вірус непокори», «Повстання духу» та «Щаслива Настуня». Зйомки відбувалися не лише в різних містах України, але й у Канаді, Грузії, Польщі, країнах Прибалтики, Росії.

Довідка.

Михайло Ткачук – київський кінорежисер-документаліст народився 1941 року в російському місті Томськ. За першою професією – інженер-фізик. У 1970 році закінчив КДТІМ ім. І. Карпенка-Карого і працював режисером на «Київнаукфільмі», «Укркінохроніці», «Укртелефільмі» та Київській кіностудії ім. О. Довженка. Член НСКУ. Автор понад 50 науково–популярних та документальних стрічок, серед яки х– «Мандри в країну Чаянова», «Райські острови гетьмана Сагайдачного», «Мольфар з роду Нечаїв», «Лучеськ Великий на Стиру», «Пані сенаторка», «Здобути або не бути», «Близькі і далекі», «Кінець кільця»... У 2006 році на фестивалі документального кіно «Український контекст» цикл «Загадка норильського повстання» отримав диплом «Свобода як найвища цінність». 2007 року Михайло Ткачук нагороджений премією імені Василя Стуса, 2008 року – найвищою державною нагородою України – премією імені Тараса Шевченка. Нині режисер має власну студію «Заповіт». Михайло Ткачук є не лише режисером, але й продюсером, оператором, сценаристом майже усіх своїх фільмів. Фільми Михайла Ткачука, присвячені Норильському повстанню 1953 року, встигли подивитися й обговорити глядачі багатьох міст сходу й заходу України.