зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.04.10

Корреспондент прогнозує ослаблення позицій Тимошенко

Екс-прем'єра Юлію Тимошенко залишили більше десятка депутатів, у тому числі і ключові фігури з її оточення. Як пише Корреспондент, найближчим часом кількість "втікачів" може збільшитися, перетворивши БЮТ у слабку опозицію нинішньої влади.

Парламентську фракцію БЮТ вже кілька тижнів поспіль, починаючи з 11 березня, дня голосування за кандидатуру Миколи Азарова на посаду прем'єра, залишають депутати. Причому всі вони потрапляють до протилежного табору: або приєднуються до коаліції (так вже вчинили 11 парламентаріїв), або, як зробив 2 квітня бютівець Андрій Портнов, переходять на роботу в Адміністрацію Президента.

Як пише Корреспондент, випадок з Портновим подвійно болючіший для екс-прем'єра. Адже він не тільки очолював юридичне крило БЮТ, але і був близьким соратником Леді Ю. А ще з відходом Портнова Тимошенко втрачає три багнети в Раді: Валерія Писаренка, Володимира Пилипенка і Святослава Олійника, - групу близьких до Портнова парламентаріїв.

Експерти прогнозують, що ще близько двох десятків людей, перш за все бізнесменів, можуть залишити лави БЮТ найближчим часом. Та й спікер Володимир Литвин нещодавно заявив, що скоро до більшості додадуться 20 осіб, серед яких будуть і екс-бютівці. Якщо ж процес продовжиться, Тимошенко перетвориться на лідера слабкої опозиції, нездатної ефективно протистояти силі і згуртованості нової влади.

Слабкою ланкою політсили екс-глави Кабміну політологи називають групу Василя Онопенка, голови Верховного Суду (ВС) та лідера партії УСДП, яка входить до БЮТ. Один з її членів, Олег Малич, вже покинув лави опозиції, приєднавшись до більшості. За словами політолога Володимира Фесенка, після переходу на сторону Януковича Портнова, давнього суперника Онопенка за портфель головного юриста БЮТ, голова ВС теж не проти союзу з Президентом, який допоможе йому зберегти нинішні повноваження. Хоча в БЮТ говорять, що вплив Онопенка на десяток депутатів УСДП практично зійшов нанівець.

За словами Фесенка, ще одна не зовсім ненадійна частина бютівської фракції - це група нардепа Богдана Губського. Мовляв, цей представник бізнесу і людина, яку опоненти називають одним з великих землевласників, теж не проти заручитися підтримкою нової влади. Джерело в БЮТ розповідає, що група сьогодні складається з 17 осіб, яких Губський провів у список на попередніх виборах. Щоправда, вплинути на думку кожного з них йому навряд чи вдасться.

Фесенко вважає, що потенційними перебіжчиками стали і ширші шари бютівської спільноти - всі бізнесмени-провінціали. "Їхній бізнес досить уразливий, тому вони можуть заручитися підтримкою нової влади", - вважає експерт. Таким чином, кількість депутатів, які залишилися вірні екс-прем'єру - на сьогодні їх 144 людини, - може в гіршому випадку скоротитися до 120 персон.