зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

27.08.10

ЗМІ дізналися, що Україна пропонує Росії в обмін на зниження цін на газ

Український прем'єр Микола Азаров заявив, що країна хоче переглянути формулу ціни газу в міжурядових угодах, щоб знизити вартість палива на третину. НАК Нафтогаз обіцяє натомість збільшити закупівлі газу в Газпрому і створити з ним СП на вигідних для російської монополії умовах, пише газета Коммерсантъ-Украина в статті Формула два.

Так, як пише видання, російська сторона готова до переговорів з Україною, але, констатують експерти, навряд чи Мінпроменерго РФ погодиться з відновленням реекспорту, без якого Україна не зможе збільшити закупівлі газу.

Коммерсантъ-Украина з посиланням на власні джерела в Мінпаливенерго пише, що українська сторона розраховує підписати з Росією договір, де не буде застосовуватися нульове мито, але формула розрахунку вартості газу дозволить знизити ціну приблизно на 30% порівняно з чинним договором.

"Ми хочемо отримувати газ за ціною країн Східної Європи, а не Західної, як зараз", - пояснив співрозмовник видання.

За даними газети, в обмін Україна готова збільшити закупівлю газу в Росії з 55 до 75 млрд кубометрів на рік, а також піти на поступки в питанні створення СП з Газпромом.

Водночас, за словами джерела Коммерсантъ-Украина в Мінпроменерго Росії, країна готова почати переговори про перегляд міжурядових контрактів.

"У принципі, прив'язка ціни до обсягу справедлива. Чим більше Україна купить, тим дешевше їй можуть продати", - пояснили в міністерстві.

Як повідомлялося, минулого тижня в Москві почався новий раунд переговорів про створення спільного підприємства Газпромом і Нафтогазом. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна готова внести до СП всю газотранспортну систему і площу Паласу на шельфі Чорного моря.

Нагадаємо, що 25 серпня, відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна буде домагатися перегляду газових угод з Росією, і нагадав, що зараз ціна газу знижена за рахунок знижки, встановленої на три роки, яку вдалося отримати в квітні.

За угодою, підписаною Нафтогазом та Газпромом 21 квітня в Харкові, платежі за газ НАК здійснює без мита, якщо вартість газу, яка визначається за спеціальною формулою, нижча $ 333,33 за тисячу кубометрів.

Якщо ж вона дорівнює або вища $ 333,33 за тисячу кубометрів, то мито визначається як різниця 30% контрактної ціни і суми у $ 100 за тисячу кубометрів. У I кварталі вартість російського газу склала $ 305,68, в II кварталі, завдяки нульовому експортному миту, - $ 232,86, в III кварталі - $ 248,72 за тисячу кубометрів.
Джерела: http://ua.korrespondent.net/ http://article-blogger.blogspot.com/