зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

27.08.10

Багатоканальний розгляд

Вчора Київський апеляційний адміністративний суд почав розгляд по суті претензій групи "Інтер" до Нацради з питань телебачення і радіомовлення про розподіл вільних частот. Перемога "Інтеру" спричинить втрату телеканалом TBi і "П'ятим каналом" телечастот, отриманих за підсумками січневого конкурсу. Під час засідання, яке супроводжувалося мітингом під будівлею суду, представники телеканалу ТВi вирішили змінити свої вимоги і тепер просять суд повністю відмовити компаніям Inter Media Group.

Суперечка стосовно результатів конкурсу на вільні телечастоти вийшла за рамки судового розгляду. Вчора задовго до початку засідання в будівлі Київського апеляційного адміністративного суду (КААС) зібралося близько 200 активістів громадських організацій і представників творчої інтелігенції для проведення пікету на підтримку "П'ятого каналу" і ТВi. У руках вони тримали плакати "Свободу слова в Україні!" і "Цензура - ознака відсталої країни!" Праворуч від входу була встановлена сцена, з якою учасники мітингу читали вірші і виконували українські пісні.

Підсумки конкурсу на вільні телечастоти в 67 містах Нацрада з питань телебачення і радіомовлення підбила в січні. У квітні група "Інтер" відмовилася від виграних на конкурсі 20 частот, заявивши, що рішення приймалося за відсутності кворуму. 8 червня Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив вимоги U.A. Inter Media Group, визнавши результати конкурсу незаконними. До набрання рішенням суду чиннсті ліцензію залишилися у розпорядженні телеканалів, які оспорили судове рішення в КААС.

Велику частину засідання колегія суддів на чолі з головою КААС Анатолієм Денисовим приділила розгляду клопотань, внесених представниками TBi і "П'ятого каналу". Правда, всі вони були відхилені. Зокрема, суд відмовився залучити до судового розгляду чотирьох представників TBi і "П'ятого каналу". Серед них були журналіст Роман Чайка і шеф-редактор "П'ятого каналу" Володимир Мжельський, яким делегували відповідні повноваження зборів журналістських колективів.

- Ви маєте юридичну освіту? Ви знаєте, як здійснюється представництво в суді? Є доручення від журналістів, інтереси яких ви представлятимете в суді? - звернувся до представників телеканалів Анатолій Денисов і, не почувши ствердної відповіді, відхилив клопотання.

- Якщо в каналу не буде ефірного частотного мовлення, то ми не зможемо працювати і виробляти достатньої кількості програм. Це все, що у нас є. Для нашої компанії це питання життя, - волав до суду генеральний директор ТВi Микола Княжицький. В цей час за вікном зазвучала українська народна пісня "Розпрягайте, хлопцi, коней".

- Це ваші прибічники? - запитав у Миколи Княжицького суддя.- Зробіть так, щоб вони не заважали нам працювати.

- Ваша честь, на вулиці багато людей, які прийшли нас захищати із власної волі, і я не можу змусити їх замовкнути, - відповів гендиректор ТВi. Тоді суддя щось шепнув судовому розпоряднику, і через якийсь час спів за вікном припинився, але ненадовго.

Представникам телеканалів також відмовили в залученні до матеріалів справи аудіостенограми засідання Нацради, на якій були оголошені результати конкурсу про надання права на мовлення. На думку представника "П'ятого каналу" в суді Тетяни Малашникової, це могло б допомогти довести законність рішень Нацради.

Суд приступив до розгляду справи по суті близько 17.00. Тоді представник Тbi в суді Юрій Крайняк несподівано повідомив про внесення змін до апеляційної скарги: "Ми просили скасувати рішення Окружного адміністративного суду Києва і відправити справу на новий розгляд. Зараз же ми просимо відмовити в позові компаніям Inter Media Group".

В 18.00 Анатолій Денисов оголосив перерву до 9.00 сьогоднішнього дня.
Джерела: http://news.finance.ua/ http://article-blogger.blogspot.com/