зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

12.08.10

Голова ФСБ виступив на захист закону, що дозволяє його підлеглим виносити попередження росіянам

11 серпня, директор ФСБ РФ Олександр Бортніков заявив, що поправки до закону Про Федеральну службу безпеки не спричинять обмеження прав і свобод громадян.

За словами голови Служби, право оголосити офіційне застереження фізичній особі про неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочинів надали ФСБ для того, щоб "попередити громадянина на стадії його підготовки до злочину".

Бортніков зазначив, що в законі чітко прописано механізм контролю за правомірністю дій посадових осіб, які будуть виносити офіційне застереження.

Крім того, він додав, що будь-який громадянин РФ має право через суд оскаржити рішення ФСБ про оголошення застереження, якщо він вважає його необґрунтованим.

За словами голови ФСБ, незабаром в його службі затвердять інструкцію про порядок реалізації прийнятого закону. При цьому проект інструкції буде розміщено на сайті відомства для публічного обговорення.

Нагадаємо, 29 липня президент Росії Дмитро Медведєв схвалив слідом за парламентом урядовий законопроект, який розширює повноваження ФСБ.

Згідно з ним, ФСБ наділяється правом оголошувати людині офіційне застереження протягом десяти днів після отримання відомостей про скоєння ним дій, які створюють умови для вчинення злочинів.

Крім того, у разі невиконання приписів або створення перешкод для виконання ФСБ своїх службових обов'язків громадяни тепер можуть затримуватися на термін до 15 діб.

Закон вводить адміністративну відповідальність за непокору законній вимозі або розпорядженню працівника ФСБ і перешкоджання виконанню ним службових обов'язків. Таке правопорушення тягне за собою стягнення штрафу з громадян у розмірі від 500 до 1 тисячі рублів або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

За непокору вимозі або розпорядженню працівника ФСБ і перешкоджання виконанню ним службових обов'язків штраф для посадових осіб передбачено в розмірі від 1 тисячі до 3 тисяч рублів, для юридичних - від 10 тисяч до 50 тисяч рублів. Ці положення не поширюються на громадян у разі застосування щодо них заходів профілактики.