зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

13.05.10

Росія планує відкрити в Україні нові військові бази

Росія у відповідь на розширення НАТО на схід планує зміцнити позиції Чорноморського флоту в Україні і відкрити в ній нові військові бази. Перш за все мова йде про відновлення бази підводних човнів у Балаклаві, яка функціонувала ще до розпаду СРСР. Зараз там знаходиться музей, що належить Військово-морським силам України.

За інформацією видання «Новая газета», Україна може погодитися розмістити військові бази в Миколаєві, Одесі та в гирлі Дунаю. Також стало відомо про плани модернізації Чорноморського флоту: після укладання договору про продовження термінів його базування в Севастополі це стає особливо актуальним.

Нагадаємо, що напередодні з’явилося ще одне повідомлення, що стосується Чорноморського флоту. Як стало відомо, Службою безпеки України (СБУ) і Федеральною службою безпеки Росії (ФСБ) буде підписаний договір про повернення російських спецслужб до Севастополя. Співробітники ФСБ були виселені з Криму в кінці минулого року. Цьому передував шпигунський скандал з затриманням росіян.

Як повідомляє видання, план повернення російських підводних човнів в Балаклаву обговорювали на зустрічі 8 травня в Криму Володимир Путін і Прем’єр України Микола Азаров. Як стало відомо, напередодні наміченого на наступний тиждень візиту президента Росії Дмитра Медведєва в Україну, до договору про продовження термінів базування Чорноморського флоту готується пакет документів щодо розвитку військово-морської бази в Севастополі, пише «Газета по-українськи».

Як розповів командувач ЧФ віце-адмірал Олександр Клєцков, уряд опрацьовує плани не лише модернізації флоту, а ще й облаштування російських військових у Севастополі та інших гарнізонах Криму. Раніше у зв’язку з невизначеним становищем ЧФ у Севастополі над розширенням інфраструктури російська сторона не працювала. Програма модернізації бази ЧФ розрахована до 2020 року.